Presidenten ute av Sametinget

Publisert:13. september 2017Oppdatert:31. oktober 2017, 20:38
Tidligere Sametingspresident Vibecke Larsen. (Foto: Stortinget, Flickr)

Etter Sametingsvalget 2017 mistet Sametingspresident Vibecke Larsen både presidenttittelen og representantplassen.

Sametingspresident Vibeke Larsen stilte for det nystiftede partiet Šiella. NRK melder at når 87,3 prosent av de 16 945 stemmene er talt opp, viser prognosene at partiet kun får 2,2 prosent av stemmene. Dette gjør at partiet må se langt etter et mandat på Sametinget. Likevel uttalte Larsen til NRK at hun på ingen måte har gitt opp. 
– Vi må ta en liten evaluering for å finne ut hva vi skal gjøre fremover, men jeg regner med at Šiella kommer til å leve videre, sier Larsen til NRK.

Hun vil se hva partiet må gjøre for å bli synlig, og mener at partiet skal kunne være med på å diskutere aktuelle samepolitske spørsmål selv om de ikke sitter på Sametinget. 

BLE VRAKET AV ARBEIDERPARTIET
Larsen var i utgangspunktet valgt inn som president for Arbeiderpartiet, men under nominasjonsmøtet i januar ble hun ikke ble gjenvalgt som presidentkandidat. Larsen ble vraket til fordel for partikollega Ronny Wilhelmsen (Ap) som var hennes visepresident. Etter hendelsen tok hun grep og sparket Wilhemsen. Deretter forlot Larsen partiet og dannet det nye partiet Šiella - som er partiet hun stilte til årets valg med. Šiella er et sosialdemokratisk parti som arbeider for samisk språk og kultur.

PROBLEMER VALGDAGEN
Det ble i forkant av valget på mandag meldt om flere problemer. Blant annet måtte flere velgere forlate valglokalene uten å ha fått stemt, fordi de viste seg å ikke være registrert i valgmanntallet. 
– Sametinget må ta en vurdering på om valget kan godkjennes eller ikke i gjennomgangen etter valgopptellingen, sa direktør Rune Sverre Fjellheim i Sametinget til VG mandag. 

Valget vil ikke være godkjent før Sametinget tar beslutningen på sitt første møte i oktober. Fjellheim tror likevel det er liten sannsynlighet for at årets valg ikke skal bli godkjent. 
– Så langt ser vi ikke noen klare tegn på at det skulle være så mange uregelmessigheter at det ikke skulle skje denne gangen. 

NSR HAR GJORT ET KJEMPEVALG
Etter flesteparten av stemmene er talt har Norske Samers Riksforbund en oppslutning på 26,9 prosent og 16 mandater. Dette er fem flere enn hva partiet hadde i 2013. 


NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo. (Foto: NTB, SCANPIX)

Sammen med Samefolkets parti, som har en oppslutning på 4,6 prosent og to mandater, har de 18 representanter. 
– Disse tallene er så gode at det er nærmest ikke til å tro, sa Aili Keskitalo, NSRs presidentkandidat til NRK natt til tirsdag. 
For å få flertall på Sametinget kreves det 20 representanter. 

For øvrig er dette oppslutningen blant de seks største partiene:

  • Arbeiderpartiet: 17,1%
  • Senterpartiet: 7,8%
  • Nordkalottfolket: 6,7%


Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Nordkalottfolket øker alle sin oppslutning, mens Fremskrittspartiet, Árja og Høyre går ned. 

  • Fremskrittspartiet: 7,6%
  • Árja: 7,3%
  • Høyre: 5,4 prosent