Nakne menn og mensblod

Publisert:29. september 2017Oppdatert:29. september 2017, 15:15
STOCKHOLM: Fire ulike undergrunnsstasjoner i Sveriges hovedstad har fått nye kunstverk. Ikke alle er like fornøyd med dem. FOTO: SVT.

STOCKHOLM: Undergrunnsbanen har fornyet kunsten som pynter noen av sine stasjoner. Ikke alle er like fornøyd med motivene.

På noen av Stockholm sine undergrunnsstasjoner har kommunen erstattet de gamle bildene med nye kunstverk. På fire av stasjonene har forskjellige svenske kunstere fått lov til å bidra med sin kunst, som en del av Stockholms Lokaltrafiks nye prosjekt. Gjennom Konstväxlingar skal SL satse på kunst i offentlige miljøer, da spesielt på undergrunnsstasjoner.


Kunster Kolbeinn Karlsson håper at hans kunst kan bli et fristed for reisende med Stockholms undergrunnsbane. FOTO: SVT.

På Fridhelmsplan kan man se en tegning av en helt naken mann på veggene langs stasjonen. Kunsteren Kolbeinn Karlsson, som står bak verket “Badhusdagbok”, ønsker at kunsten skal være et fristed for forbipasserende.

- Reklamen som henger oppe pleier ofte være aggressiv og påtrengende - den stikker i øynene. Jeg ville liksom at den her utstillingen skal være en meditasjon man kan gå inn i frivillig hvis man ønsker det.

- UMODENT
På stasjonen Slussen kan man se en tegning av to på kvinner på skøyter med tydelige mensflekker på trusene. I kombinasjon med Karlssons nakne mann har dette vakt oppsikt. 

Etter SVT delte saken på sin Facebook-side, har kommentarer og tilbakemeldinger rent inn. Meningene varierer, og noen av svenskene ser på kunsten med avsky.

- På reint svensk er dette forskrekkelig. Det virker som om kunstneren er i tiss- og bæsj-alderen. Karakter: UMODEN, står det i en kommentar.

- Forstår ikke hvorfor vi må se på mensblodet. Er nok slitsomt å leve med det et halvt liv, står det i en annen.

Andre er fascinert av den utradisjonelle kunsten, og syns det er bra at akkurat dette skal få prege noen av Stockholms stasjoner.

- Interessant. Ikke vakkert etter min mening, men det fører nok til mange tanker om hva kunsteren egentlig vil si.

- Morsomt, jo! Nå har folk noe å prate med hverandre om i stedet for å stirre ned i skjermene.

EN TANKEVEKKER
Kunstner Liv Strömquist står bak bildet av kvinner med mens, og stiller seg uforstående til kritikken som har kommet inn. Kunsten henger ved stasjonen Slussen.

- Det er jo rart at det oppleves som så utrolig provoserende å se det, for det er jo noe vi ser hele tiden. Jeg har litt vanskelig for å forstå det faktisk.

SVT har pratet med Anita Fröding, en reisende med undergrunnsbanen, som liker følelsene det vekker i forbipasserende.

- Det er en tankevekker. Spesielt kvinnene med mensblod. Man vet at nå kan man prate om det. Da jeg var ung visste jeg ikke hva mens var før den kom, sier hun.