La det bli en folkefest

Publisert:14. september 2017Oppdatert:15. september 2017, 14:54
SYKKEL-VM: Bare to dager igjen til VM starter. Bilde: Bergen 2017

Sykkel-VM starter om to dager. I verdens fineste by. Da bør bergenserne kjenne sin besøkelsestid.

Sykkel er langt fra min favorittsport. Tour de France er for meg like spennende som å henge opp en klesvask. Det er hakket mer morsomt å se Edvald Boasson Hagen vinne en etappe enn det er å finne igjen en skjorte du ikke har sett på en stund.

Det er likevel noe eget over det å se en idrett live. Jeg hadde for eksempel knapt hørt om Offshore-VM før jeg som liten gutt så Bjørn Inge Gjelstens båt, Spirit of Norway, vinne over langt rikere emirater langs kysten utenfor Arendal. Båtverdens Formel 1  hadde nok ikke vært like spennende på TV.

I likhet er ikke norsk fotball akkurat krydret med underholdningsverdi. En bunnkamp i Premier League er som regel mer spennende enn en toppkamp i Eliteserien. På Brann Stadion er det derimot annerledes. Der er det ikke bare dårlig fotball. Det er også stemning og kameratskap. Lidenskap og atmosfære.

Nettopp atmosfære håper jeg det blir når Sykkel-VM ankommer Nordens Paradis. Jeg skal i alle fall gjøre mitt. Grillfest i hagen langs løypen med øl i hånden, vikinghjelm på hodet og bokstav på magen. Det er planen når verdens beste syklister durer forbi. Dag Otto Lauritzen må bare komme – jeg skal spare både pølse og øl.

Ja, også jeg har hatt mine tanker om sikkerhet, logistikk og økonomi. Det har vært uunngåelig i en by hvor nærmest utelukkende, negative Bergens Tidende har styrt debatten i forkant av arrangementet.

Jeg håper likevel at bergenserne viser seg fra sin beste side når det gjelder. At Hansablodet bobler i inkluderingsårene og at det smiles til sykkelturistene. Når alle verdens kameralinser om to dager er rettet mot Bergen, håper jeg at tusenvis heier i løypen.

La oss vise hvorfor Bergen er verdens fineste by. La det bli en folkefest!