Ikke blåblå, men blågrønn

Publisert:12. september 2017Oppdatert:31. oktober 2017, 20:36
Kristelig Folkeparti ønsker ikke lenger å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. (Foto: Stortinget, Flickr)

KrF har uttalt at de ikke vil være et støtteparti, Venstre har ikke sagt hvordan de vil gå videre. Selv om de to partiene vil ha Solberg som statsminister, ønsker de seg en blågrønn regjering.  

Ved årets Stortingsvalg kom Trine Skei Grande og Venstre seg akkurat over sperregrensen. Etter å ha tippet både over og under grensen i løpet av det som var en svært spennende valgkveld, endte de på 4,3% oppslutning. 

HISTORISK DÅRLIG
KrF gjorde på sin side et historisk dårlig valg, og med 99,8% opptalte stemmer ligger de an til å få en partioppslutning på bare 4,2%. Partileder Knut Arild Hareide omtalte kampen mot sperregrensen i årets Stortingsvalg som ”ubehagelig spennende” i sin tale til partiet. 


Krf endte på 4,2%, og gjorde sitt dårligste valg noensinne. (Skjermdump NRK)

Dette betyr at regjeringen står svakere nå enn den har gjort i løpet av de siste fire årene. Regjeringen er nå avhengig av støtte fra både KrF og Venstre for å få gjennom saker og vedtak – det holder ikke lenger med støtte fra bare ett av partiene.

Valgforsker Anders Todal Jensen uttalte til TV2 at regjeringen med de to støttepartiene tidligere har stått sterkt i forhandlinger i Stortinget.
– Nå er regjeringen avhengige av støtte både fra Venstre og KrF for å få igjennom saker. Det betyr at om ett av de to partiene er uenige, vil det være tilstrekkelige for å sette regjeringen i vansker.
Jensen forteller at det gjør det mulig for partiene å presse regjeringen.

GARANTERER IKKE FIRE NYE HELBLÅ ÅR
Kristelig Folkeparti har tidligere uttalt at de ikke ønsker å være i regjering med Frp. Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, bekrefter til NRK at de står fast ved dette også etter valget. Hun vil ikke garantere fire nye år i en blåblå regjering.
- Vi ville bytte plassen med FrP, men hvis det ikke går så går vi i opposisjon. Det betyr at vi vil være en konstruktiv opposisjon og det betyr at vi går fra sak til sak, sier hun.

KrF ønsker ikke å gå inn i en ny regjering med FrP, da de i en periode har vært svært uenig i noen av FrP sine viktigste saker.

VALGETS VINNER
– Vi vet ikke hva slags regjering vi får. Men dette er en strålende kveld for Senterpartiet.

Slik avsluttet Senterpartilederen Trygve Slagsvold Vedum sin takketale foran sine partifeller mandag kveld. Senterpartiet gjorde et eksepsjonelt godt valg i år, og sitter igjen med 10,3 prosent oppslutning. Dette vil påvirke Krf og Venstre, som vil få en friere stilling, da de i flere saker kan samarbeide med et sentrumsparti som Sp.


De borgerlige fikk flest antall mandater på Stortinget. (Foto: Skjermdump VG)

Selv om de borgerlige partiene gjorde det dårligere ved dette Stortingsvalget enn ved det forrige, endte de likevel opp med flertall. De blå fikk 89 mandater, mot de rødgrønnes 79. 

KRF KAN FELLE REGJERINGEN
Med syv færre mandater er den borgerlige siden svekket, og det gjenstår fortsatt å se om statsminister Erna Solberg klarer å få til et samarbeid mellom de fire partiene. Solberg var på sin pressekonferanse på Statsministerens kontor tirsdag morgen svært tydelig på at alle de borgerlige partiene må få gjennomslag, om hun skal bli værende statsminister i fire år til.

Likevel advarer statsministeren KrF, som har uttalt at de kan komme til å felle regjeringen i løpet av de neste fire årene. 
- Det er en kostnad ved å felle en regjering også. Noen av oss vet det fra før. Man må tenke gjennom både hvilken sak og hva man leder landet inn i, sa Solberg på pressekonferansen.