Historisk bryllup i Tveit kirke

Publisert:18. september 2017Oppdatert:19. september 2017, 11:36
FIKK SINE JA: Annmari Bjånes (t.v) og Solbjørg Litle-Kalsøy (t.h) svarte begge ja. De ble dermed historisk som første likekjønnede par giftet i en kirke på Askøy. FOTO: Henrik Eilertsen Hauken

Solbjørg Litle-Kalsøy og Annmari Bjånes feiret kjærligheten da de giftet seg i Tveit kirke lørdag. Dette var den første likekjønnede vielsen i en kirke på Askøy.

To hvite bruder med røde brudebuketter. Hånd i hånd nedover kirkegulvet. Blitsen fra mobiltelefoner blinket mot dem. Øynene var blanke, smilene store. De var endelig gift. Askøys første likekjønnede vielse var et faktum.

For brud Annmari Bjånes var det viktig å gifte seg i kirken på Tveit.

– Det er her jeg er oppvokst og har min barnetro fra. I tillegg har resten av familien døpt, konfirmert eller giftet seg i Tveit kirke. Jeg er veldig glad for at min fru sa ja til å gifte seg her, siden hun i utgangspunktet er oppvokst i et annet sokn, sier Bjånes.

I forkant tenkte hun en del på hvordan vielsen ville bli møtt av kritiske røster.

– Jeg var veldig spent på hvordan vi ble møtt av de som er motstandere av likekjønnet vielse. Det er en høytidsstemt hendelse, så nervøsiteten var der, sier Bjånes.

KONSERVATIVE PRESTER  ASKØY
Nettopp motstand har kirken på Askøy bidratt til over lengre tid. Kapellan og tidligere SV-politiker, Trond Egill Moe skapte mediestorm da han i 2005 sykemeldte seg, og til slutt byttet menighet, som følge av at han talte de homofiles sak.

I nyere tid har sokneprest i Tveit kirke, Peter Rikard Johansen, flere ganger forsvart en bokstavtro tolkning rundt spørsmålet om ekteskap. Han har påpekt at Gud skapte mann og kvinne som byggesteinene i familien – og at homofili i Bibelen kun omtales som synd.

I helgen brukte Johansen, i likhet med resten av prestene på Askøy, sin reservasjonsrett. Det medførte at den mer liberale soknepresten i nabokommunen Fjell, Terje Aannerød, måtte vikariere.

Johansen skriver i en tekstmelding at han ikke vil kommentere denne saken.

VÅRE DØRER ER ÅPNE FOR ALLE
Kirkeverge Geir Viksund mener vi må ha toleranse for de ulike synene Den Norske Kirke har på likekjønnet vigsel. Han synes selv at homofile skal få gifte seg i kirken, men sier samtidig at han har forståelse for at prester reserverer seg.

– Akkurat når det gjelder likekjønnede vielser, har de prestene som nå jobber på Askøy et tradisjonelt syn. Det må vi respektere. Det er viktig at vi ikke henger ut de som har andre meninger enn en selv. Da blir det meningstyranni, sier kirkevergen.

Viksund mener at de som vil gifte seg i kirken skal få lov til det.

– Vi stiller med organist. Vi stiller med kirketjener. Våre dører er åpen for alle. Men da må prosten skaffe en annen prest enn de fire, fem som jobber på Askøy til likekjønnede vielser, sier Viksund.  

«ALL YOU NEED IS LOVE»
Lørdag ble diskusjonen om likekjønnet kirkevielse satt i andre rekke. Nå skulle kjærligheten mellom to mennesker feires. Askøykoret Roots satte tidlig tonen med sin tolkning av The Beatles sin «All you need is love». Også den innleide presten, Terje Aannerød, fokuserte på kjærlighet i sin preken.

– Det er når jeg ser kjærligheten i øynene på de jeg gifter, at jeg forstår hvorfor jeg gjør dette, sa Aannerød i sin preken før han smilte mot de hvite brudene.

Bjånes synes det var dumt at ikke noen av prestene på Askøy ville vie dem, men takker samtidig Aannerød for at han gjorde dagen deres spesiell.

– Han ga oss ro og trygghet. Vi følte at han snakket til oss og ikke ut i løse luften. Han hadde humor, var varm og inkluderende, sier Bjånes og påpeker at alle gjestene kommenterte hvor fin vielsen var.

Roots avsluttet vielsen med sin gospeltolkning av Bob Marleys låt «One love». Nettopp kjærlighet og kjærlige blikk fulgte de hvite brudene på deres første ferd som nygifte.  


NYGIFT: Slørene må fikses før brudene kan ta sin første tur som kvinne og kvinne. FOTO: Henrik Eilertsen Hauken