Det nye Regjeringskvartalet

Publisert:27. september 2017Oppdatert:31. oktober 2017, 20:23
Team Urbis stakk av med seieren i Statsbygg sin konkurranse.

Etter terrorangrepene 22. juli fikk regjeringskvartalet i Oslo omfattende skader. Onsdag tok Statsbygg en avgjørelse på hvilket konsept som skal realiseres.

Se bildegalleri nederst i saken.

I desember 2016 utlyste Statsbygg en konkurranse der arkitekter ble bedt om å tegne mulige løsninger og byplangrep for det nye Regjeringskvartalet. Syv prosjekteringsgrupper ble invitert til å være med i plan- og designkonkurransen som Statsbygg utlyste i desember. De tverrfaglige gruppene besto av arkitekt, landskapsarkitekt, ingeniører og prosjekteringsledelse.
De syv forslagene ble levert inn anonymt, og frem til juni 2017 var det ikke vært kjent hvilke arkitekter og entreprenører som hadde utformet hvilke forslag. 

Skissene i konkurransen var utgangspunkt for forslaget til reguleringsplan for området som Statsbygg presenterte sommeren 2017. I juni 2017 gikk nemlig kandidatene fra syv til to. Det stod til slutt mellom de to konseptene; “Adapt” laget av Team Urbis, og “Lysning” av arkitektteamet G8+. 


I den øverste bilderammen presenteres Adapt-konseptet, og i den nederste Lysning-konseptet.

STORE SKADER ETTER 22. JULI
Regjeringsbygningene fikk omfattende skader av bomben på 950 kilo som gikk av den 22. juli i 2011 under det som i senere tid er blitt kalt et terrorangrep. Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene som drepte 70 personer, og såret 90. 

Etter terrorangrepet startet det lange prosessen med å gjenreise Regjeringskvartalet.
I 2014 vedtok regjeringen at Regjeringskvartalet ville bli plassert mellom Akersgata og Møllergata. Samtidig ble det avgjort at Høyblokka som er hvor Statsministerens kontor befinner seg får stå, mens Y-blokka som er dekorert med Picassos kunst skal rives. Picassos arvinger har uttalt at de er sterkt bekymret for kunsten til Pablo Picasso, men regjeringen har forsikret om at kunsten skal tas vare på.

Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018, mens byggearbeidet er tenkt påbegynt i 2020. 

TEAM URBIS VANT KONKURRANSEN
Dagens næringsliv meldte onsdag at det var Team Urbis, med sitt konsept “Adapt” som gikk av med seieren i Statsbygg sin konkurranse. Arkitektteamet består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, skriver Arkitektnytt. Det er disse som skal tegne fremtidens Regjeringskvartal. 

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.