Abort kan bli lovlig i New Zealand

Publisert:22. september 2017Oppdatert:20. oktober 2017, 16:20
DET NYE HÅPET: Jacinda Ardern (t.h.) er den første statsministerkandidaten som lover å avkriminalisere abort i New Zealand. FOTO: Ulysse Bellier/Flickr.

I dag defineres abort som en kriminell handling i New Zealand. De neste timene vil avgjøre om den kontroversielle loven kan bli avskaffet eller ikke.

I morgen kan leder for the Labour Party, Jacinda Ardern (37), bli New Zealands neste statsminister. En av hennes hjertesaker er å avkriminalisere abortloven som ligger under straffeloven (The Crimes Act 1961). Dette er noe mange av innbyggerne har ventet på i over 40 år.

FLERE GJØR DET ULOVLIG
Grunnet den strenge lovgivningen, er det flere kvinner fra New Zealand som får utført en abort ulovlig. De som står frem i media om dette ønsker å være anonyme, da de frykter konsekvensene dersom de blir identifisert.

“Olivia” (23) er en av dem som har måttet lyve for å få lov til å ta abort. For å få klarsignal, måtte hun påstå for legen at familien var konservative katolikker, og ikke ville anerkjenne henne som datter om graviditeten ble kjent. Det gikk to måneder før hun fikk innvilget abort. Dette forteller hun til avisen The Spinoff.

- Loven bryter med menneskerettighetene ved å tvinge kvinner til å lyve for å få den helsehjelpen de trenger, sier Terry Bellamak, leder for Abortion Law Reform Association of New Zealand (ALRANZ). Hun er en av dem som kjemper for at kvinner i New Zealand skal få ta sitt eget valg.

MOTARBEIDER LIBERALISERING
Abortloven i New Zealand ser ut til å være et av områdene hvor Regjeringens tenkning viker mest fra befolkningens meninger, skrives det i en Leder i avisen Stuff.

Sittende statsminister Bill English (the National Party) erkjente at dette stemmer under konferansen Family First tidligere i år. Likevel vil han holde fast ved den konservative loven dersom han blir gjenvalgt lørdag.

- Jeg har ikke sett noen lovforslag som vil gjøre noe annet enn å liberalisere abortloven, og jeg, personlig, motsetter meg dette, svarte English da the Abortion Supervisory Committee beskrev abortloven som utdatert.

Family First NZ sin talskvinne, Marina Young, mener den gjeldende loven er nødvendig for å beskytte både mor og barn.

- Dersom Labour virkelig ønsker å beskytte kvinner, bør de støtte en lov som krever ærlig informasjon om abort og risikoen det kan føre med seg, og gi dem veiledning så de kan ta et valg basert på tilstrekkelig informasjon, sier Young.

Hun påstår at kvinner som tar abort under de nåværende retningslinjene ikke blir ansett som kriminelle. Derfor ser hun ikke poenget ved å endre loven.

DEN FØRSTE SOM LOVER ENDRING
Jacinda Ardern understreker den enkle grunnen til at loven bør avskaffes.

- Alle skal ha friheten til å ta sitt eget valg. Det vil fortsatt være de som er imot abort. Det er deres rett. Men de som ønsker tilgang til å utføre en abort, må også få innfridd deres rettigheter, sier Ardern.

Bellamak har ventet lenge på et slikt initiativ.

- New Zealanderne har ventet i over førti år på å høre en i Arderns posisjon erkjenne at abortpolitikken ikke fungerer som den burde.

ALRANZ ble opprettet på 70-tallet som en motreaksjon til kampanjen The Society for the Protection of the Unborn Child (SPUC). De jobber for å avkriminalisere abort, og gjøre det lettere for kvinner å utføre en abort dersom de ønsker det. Ifølge dem skal være en menneskerett å være fri til å bestemme selv over sin egen kropp.

Fredag ettermiddag har The Labour Party en oppslutning på 37,9% mot sittende The National Party som nå har en oppslutning på 43,9%. Valget blir avgjort lørdag 23. september.