Kunstneren bak bytegningene som har tatt helt av

Publisert:4. februar 2017Oppdatert:5. februar 2017, 10:03
En stolt Lisa Ruhe viser frem bilder fra utstillingen hos Olsen & Co i Drammen. Til venstre en populær tegning av Bergenby.

 

Etter oppfordring fra venninnen begynte Lisa Ruhe å publisere bilder fra egen tegneblokk på instagram. Kun måneder senere ble hun kontaktet av et galleri i London.

De fargerike husene snek seg i tur og orden inn på bildeapplikasjonen mellom familieidyll og ferieturer. Både venner og kjente ble overrasket. Følgerne hadde ikke fått med seg Ruhes kreative ferdigheter, og ble mektig imponert. 

 

- «Jeg ante ikke at du kunne tegne, Lisa!» lød kommentarene. Hehe det gav mersmak. Jeg fortsatte derfor å legge ut tegninger… og vipps - eget firma og kunst i Galleri!

 

Like før sommeren 2016 bestemte Ruhe seg for å satse fullt på hobbyen sin. Hun var akkurat ferdig med et vikariat på en ungdomsskole og følte tiden var inne for å prøve noe nytt.

 

- Jeg er utdannet grafisk designer, men giftet meg ganske ung og har derfor vært hjemmeværende i mange år med barna. Minstemann har kronisk lungesykdom som har gjort det vanskelig for meg å ha en vanlig jobb.

 

Svært ettertraktet

Galleri Oddvar Olsen & Co i Drammen, Ruhes egen hjemby, var først ute til å ta kontakt. Dette er byens største og mest prestisjefylte galleri som har holdt på i over 60 år. Allerede i Juni ble bildene stilt ut. Dette åpnet mange dører for den blomstrende kunstneren.

 

- Samme måned som Oddvar Olsen & Co hadde tatt meg inn i galleriet sitt, ble jeg kontaktet av et Galleri i London. De hadde oppdaget meg på insta. Dessverre var ikke timingen optimal. Jeg var alt for fersk i «gamet» og ungene hadde ferie, så jeg måtte takke nei til tilbudet. Tråden har jeg derimot opprettholdt og jeg vil garantert stille ut i London om ikke lenge.

 

Ruhe har frem til nå holdt seg til Norge, men i dette øyeblikk står Berlin for tur. Fra 24. februar og seks måneder frem i tid, er de Kardemommeby-aktige bytegningene, med herlige farger og varme undertoner, til salgs i den tyske hovedstaden. 

 

Naivistiske hus og by-motiv

Konnerudjenta har alltid vært glad i å tegne. Skolebøkene var fylt med diverse figurer og ulike fantasi-univers. Sammen med barndomsvenninnen gikk store deler av oppveksten med til å «kopiere» og illustrer tegneserier. 

 

- Stilen min er barnslig. Jeg liker det glade uttrykket og elsker farger! Jeg vil gi folk noe oppløftende - ja, glede de. Etter min mening er alt for mye kunst dystert og «trist». Det er jo hver sin smak, men selv ønsker jeg å gjøre noe positivt. Jeg synes det kan bli litt vel mye negativt her i verden.

 

Tilsammen har Ruhe tegnet 32 byer i inn og utland. Prisene øker med tiden, men forløbig ligger det billigste på 1000kr, mens de dyreste hun har solgt er på 10 000kr.

 

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at folk er svært glad i fargebruken min. De liker detaljene og at de enkelt kan forstå kunsten min. I likhet med meg tror jeg det er mange som har hatt samme forhold til kunst tidligere; at det er litt sært, litt dystert og kanskje litt uforstålig.

 

Ruhe forteller at det lekende, positive uttrykket gjør at mange ønsker å gi bort bildene som gave. De fleste selges som jubeleumsgaver, særlig i bryllup, men også firmagaver er svært populære.

 

- Det er gøy, for det er så mange som kommenterer at de ikke har sett noe lignende før; «Dette var noe nytt og spennende»… tror det er derfor det har tatt av litt.

 

Krevende tider

De siste tre årene har vært i tøffeste laget for trebarnsmoren som tidlig valgte å stifte familie. Utfordringer med barna og ikke minst yngstemann gjorde hverdagene ekstra krevende. 

 

- Som resultat av all belastningen, ble jeg utsatt for en rekke helseproblemer. Jeg fikk nyrestein, senebetennelser og betennelsestilstander rundt om i hele kroppen. Jeg hadde mye smerter, søvnløshet og etterhvert også angst. Kroppen min fungerte rett og slett dårlig.

 

Allikevel kan hun på sett og vis takke tilstanden som gjorde at fargestiftene flittig ble tatt i bruk på kveldstid. 

 

- Jeg fant mye trøst og avslapning i tegningen. Det var «fristedet» mitt under lange kvelder og netter. Med musikk på ørene tegnet jeg meg litt bort fra alle problemene. De fleste tegningene var fra hverdagen hvor jeg illusterte «meg selv» i forskjellige situasjoner som jeg gjorde litt humor ut av. Til slutt hadde jeg en hel bunke liggende… det var da venninnen min oppfordret meg til å begynne å dele de med andre.

 

Flere spennende prosjekter

Uten å røpe for mye, forteller Lisa Ruhe at hun har flere spennede prosjekter på gang. Til nå har det vært bytegninger som har stått i fokus, men kunstneren gleder seg til tiden fremover, og har nok noen nye idéer i tankene. 

 

- Jeg får flere bestillinger hver uke. Dessverre lager jeg kun ett visst antall bilder av samme by, så hvis man har en favoritt man ønsker seg, må man være tidlig ute. 

 

Frem til nå er kontaktmulighetene gjennom instagram og facebook, eller direkte på mobil. Hun jobber for tiden med å lage en nettside slik at man kan kjøpe bildene direkte på nett. 

 

- Det er bilder av Drammen, Sande, Oslo, Bergen, LondonSky, Paris, Nyhavn og TimeSquare som hittil har vært mest populære. Jeg anbefaler folk å være tidlig ute, etter ett visst antall er solgt, er det ikke mulig å få tak i de igjen!

 

 

Kunne du tenke deg et gledlig gjensyn med barndomsbyen på veggen i stua hver dag?

Lisa Ruhe kan kontaktes på mobil 92225439 eller mail , men er også å finne på instagram under navnet og facebook som Lisa Ruhe Art.