Hedres med graffitikunst på gravstøtten

Publisert:2. februar 2017Oppdatert:3. februar 2017, 10:50
En spesiell gravstøtte til en spesiell mann Foto: Karl Thorbjørn Kleveland

-Kunstverket er et symbol på ”Ottoen” og alle som strever, sier Solveig Nilsen.

Solveig Nilsen, Daglig leder på Frelsesarmeen Bakkegaten bo- og omsorgssenter. Foto: privat
Solveig Nilsen, Daglig leder på Frelsesarmeen Bakkegaten bo- og omsorgssenter. Foto: privat
Karl Thorbjørn Kleveland, Fotograf og gatekunstekspert Foto: Helena Johnsen
Karl Thorbjørn Kleveland, Fotograf og gatekunstekspert Foto: Helena Johnsen

Daglig leder ved Frelsesarmeen Bakkegaten bo og omsorgsenter, Solveig Nilsen, har startet et minnefond som skal finansiere en unik gravstein til Bergens kjente byorginal, Otto Fredrik Wollertsen, som gikk bort på selveste julaften i fjor.

-Otto bodde her i lang tid frem til året før han gikk bort. Han var som en bestefar for meg. Det er helt naturlig at vi påtar oss denne rollen med å ordne med gravstøtte når Otto ikke hadde noen nære pårørende, sier Solveig Nilsen.

Banebrytende

Otto ble bisatt 6. Januar i år. Solveig Nilsen var også med på å arrangere begravelsen for Otto. Ideen med å få laget en litt annerledes gravstein med den kjente graffitikunsten på kom raskt opp.

-”Ottoen” er liksom allemanseie, en som mange var glad i. Man kan se mye symbolsk i dette graffitikunstverket, samtidig som det er et portrett. Jeg har ikke hørt om noen andre som har graffitikunst på gravsteinen, så dette er jo ganske banebrytende.  Når man ser dette bildet på en gravstøtte er det ingen tvil om hvem den tilhører, sier Solveig Nilsen.

Kunstverket er basert på et fotografi tatt av gatekunsteksperten, og mannen bak , Karl Thorbjørn Kleveland.

-Jeg har reist mye og sett mange gravplasser med bilder eller gipsfigurer på gravstøttene, men jeg har aldri før hverken sett eller hørt om noen som har fått graffitikunst på gravsteinen, sier Karl Thorbjørn Kleveland.

Selv fikk han mang en gang anledning til å hjelpe Ottoen over veien, eller langs gatene i Bergen by.

-Jeg ble alltid så glad av å se Otto. Han var byoriginalen, snill som dagen er lang, sier Karl Thorbjørn Kleveland.

Beæret

Fotografiet ble tatt på bestilling fra den kjente gatekunstneren Nimi, som står bak graffitikunsten av Otto med sykkelen. Dette kunstverket er i dag å finne hos PWC Bergen. Det er dette kunstverket som skal komme på gravstøtten. 

-Jeg føler meg beæret over forespørselen om å bruke graffitikunstverket på gravsteinen. Ottos bortgang er et stort tap for Bergen. Jeg møtte ham mange ganger på min vei, og sluttet aldri å fascinere meg over den effekten han hadde på menneskene som møtte ham. Man sakket ned farten, om det så bare var for et lite øyeblikk, og for å stille seg spørsmålet om hva alt dreier seg om, sier Nimi.

Mangler finansiering

Solveig Nilsen er nå i kontakt med steinforhandler, og tror muligens kunstverket blir risset inn i steinen. Men en slik stein er kostbar.

-Det har kommet inn et par tusen kroner etter at vi startet minnefondet, men vi trenger mye mer for å få dette til. Jeg håper at bergenserne vil like å ha et så flott minne etter vårt kjære bysbarn og vil være med på å støtte opp om denne saken, sier Solveig Nilsen.

Om du ønsker å donere, kan du gjøre dette via