– Vi i sjakk-Norge er bekymret

Publisert:24. november 2016Oppdatert:24. november 2016, 22:03
DÅRLIG TID. Etter åtte partier med remis, og ett med tap, har han bare tre partier igjen å gjøre det på. FOTO: Ralf Roletschek

Tre forsøk igjen for Magnus Carlsen, som sliter med formen før neste parti med hvite brikker.

Nattens parti mellom nordmannen og russiske Sergey Karjakin endte med remis. Det er åttende gang i årets sjakk-VM. Likevel mener mange at Carlsen slapp unna med skrekken denne gangen.

– Han virket meget godt forberedt i åpningen, men gradvis ut i midtspillet ble han unøyaktig og gjorde små feil. Hadde Karjakin funnet trekket dame til b3, som var det beste trekket, så er det mye som tyder på at Carlsen hadde tapt, sier inspektør i Oslo Schakselskap, Ørnulf Stubberud.

Mange tabber

Russeren har imponert med sine defensive egenskaper så langt i VM. Samtidig har Carlsen gjort flere feil enn vanlig.

– Karjakin virker bunnsolid. Han gjør Carlsen frustrert til det punktet der han overspiller, så spiller han for en kontringsseier. Det som er grunn til bekymring er at Carlsen gjør tabber. Vanligvis er han plettfri, poengterer Stubberud.

Mange mener likevel at han har en god vane for å slå tilbake etter tap.

– Når han taper blir han som regel ganske “faenivoldsk”. Da slår han ofte hardt tilbake. Han vil ha revansj, men er rett og slett ute av form, så da spørs det om “faenivoldskheten” er nok til å vinne neste parti. Jeg tror dessverre ikke det, sier Stubberud.

Ny sjanse

Carlsen får en ny sjanse på revansje allerede i kveld, da han starter med hvite brikker.

– Jeg tror han kommer til å satse i dette partiet, men han kan ikke tøye strikken alt for langt. Han kommer til å spille med kontrollert aggresjon, så får vi se om det gir uttelling, forteller Stubberud.

Men tiden begynner å renne ut for Norges sjakkhelt.

– Han er nødt til å vinne et av de hvite partiene. Hvis han vinner på slutten, så det blir 6-6 før hurtigsjakk, får han den “boosten” han trenger. Det blir som i fotball, når laget som har ligget under hele kampen utlikner rett før slutt, og sørger for ekstraomganger. De får det mentale overtaket. Carlsen er i tillegg verdens beste spiller i hurtigsjakk, legger han til.