Verdens beste tomater

Publisert:24. november 2016Oppdatert:6. september 2018, 10:07
BRUK TID: Ovnsbakte cherrytomater er kjempeenkelt. Det tar bare litt tid. FOTO: Mathias Kolberg Eriksen

Disse tomatene passer perfekt for når du ikke orker mer ribbe.

GOD HOLDBARHET: Tomatene holder seg godt i kjøleskapet. FOTO: Mathias Kolberg Eriksen

Det nærmer seg jul, og med den kommer den tradisjonsrike julematen på tallerkenen. Ribbe, julegrøt, medisterkaker, pinnekjøtt og sild fortæres fra første desember til tredje juledag. Med kanskje noen ribberester på nyttårsaften.

Avbrekk fra julematen

Er du som meg, orker du ikke det. Julemat er veldig godt, men for meg blir det litt voldsomt å spise medister i hele desember. Derfor liker jeg å ha noe «ikke-julete» i kjøleskapet også, som jeg tar frem når jeg blir lei. Denne oppskriften på, etter min mening, verdens beste tomater passer perfekt å ha i kjøleskapet gjennom desember. Du kan bruke de i nær sagt hva som helst, fra pastaretter til fancy smørbrød og skinker.

Vær tålmodig

Omtrent det eneste du trenger for å lage disse tomatene, er tid. Tomatene ligger i ovnen lenge og blir halvveis tørket ut. Det konsentrerer smaken og gjør dem myke og deilige. I tillegg holder de seg godt i kjøleskapet, så ta dem frem når du synes det passer seg, men du bør kanskje ikke ha dem over julegrøten.

 

Tid: cirka 2 timer

Det du trenger:

To pakker cherrytomater, med stilk (ca 600g)

En raus klype flaksalt

2ts Pepper

1ss Sukker

3ss God olivenolje

1ss Balsamicoeddik

2-3 hvitløksfedd

Friske urter, for eksempel timian og rosmarin

Dette gjør du:

Sett ovnen på 100 grader varmluft.

Del tomatene i to og behold stilkene. Legg et pizzaark over et stekebrett og fordel tomatene utover brettet. Dryss to gode klyper med flaksalt over tomatene. Saltet hjelper med å trekke ut væsken i tomatene uten at smaken forsvinner. Krydre videre med pepper og sukker.

Legg deretter på to til tre hvitløksfedd med skall, og diverse friske urter du har stående (jeg brukte timian og rosmarin). Hvor mye hvitløk og urter du bruker er litt smak og behag. Klipp opp og ta med tomatstilkene. De gir fra seg god tomatsmak og aroma.

Hell over cirka 5-6 spiseskjeer med god olivenolje. Pass på at det er nok olje, så tomatene ikke svir seg. Er du usikker, ta på litt mer olje. Til slutt tar du 1 spiseskje balsamicoeddik over og blander det hele godt sammen med hendene. Snu tomatene så de ligger med kjernen opp.

Stek i rundt to timer, eller til tomatene har krympet og blitt skrukkete. Følg litt med på dem underveis. Steketiden avhenger av hvor store tomatene er. Bruker du større tomater så la de stå litt lenger. La tomatene avkjøles og hell over i en beholder, for eksempel et syltetøyglass. Dekk med litt mer olivenolje. Tomatene holder seg i kjøleskapet i et par uker.

God jul!