Utestengt fra Hong Kongs parlament

Publisert:17. november 2016Oppdatert:12. desember 2017, 07:29
POLITISKE GNISNINGER. Siden den såkalte paraplyrevolusjonen i 2014 har ønsket om demokrati, og til og med selvstendighet, blitt større i Hong Kong. FOTO: Pasu Au Yeung.

De nylig valgte kandidatene endret på ordene i edsavleggelsen. “Hong Kong er ikke Kina”, stod det på bannerne deres.

Provinsen sin høyesterett tok avgjørelsen på tirsdag. Neste steg for Baggio Leung og Yau Wai-ching, fra partiet Youngspiration, blir en ankesak neste torsdag. Men sannsynligheten for at de vinner er liten.

– Vi kan ta risikoen, bruke alle ressursene våre og til og med gå konkurs, for å stå opp for sannheten, sa Baggio Leung til etter rettsavgjørelsen.

Endret edsavleggelsen

Kandidatene vant sine seter i det demokratiske valget tidligere i år. Men forrige måned valgte de å endre innholdet i de frasene som alle folkevalgte må uttale før de kan tre inn i sine nye roller. Med seg hadde de også bannere hvor det stod “Hong Kong er ikke Kina”.

Handlingene førte til utestengelse på grunn av et punkt i Hong Kong sin grunnlov. Der står det at lovgivende politikere, medlemmer av rettsvesenet og offentlige tjenestemenn må sverge troskap til Hong Kong, som en del av Kina.

Student ved Hong Kong Baptist University, Ken Ho, stemte for en annen pro-demokratisk kandidat, Eddie Chu Hoi-dick. Han følger selv de politiske hendelsene tett.

– Jeg synes ordbruken deres var ganske naiv. Men det viser også at de har et konsekvent politisk ståsted. De brukte slike virkemidler for å vise misnøye med Kinas kommunistiske parti. Jeg tror derfor ikke at de tok avstand fra Kina, men heller prøvde å beskytte hongkongere sine rettigheter, forklarer han.

Kina tolket grunnloven

En stor del av misnøyen rundt hendelsene kom etter at kinesiske myndigheter valgte å blande seg inn i den juridiske prosessen. De kunngjorde sin egen tolkning av grunnloven, før Hong Kong sin høyesterett hadde tatt en avgjørelse om utestengelse. Det er første gang det har blitt gjort, og førte til .

Dennis Kwok Wing-hang i det pro-demokratiske partiet Civic Party mener slik innblanding er farlig.

– Beijing blander seg inn i lokal lovgivning, som kun burde bli vedtatt av Hong Kong sin lovgivende forsamling. Det kan føre til enestående skade på rettssikkerheten vår, sier han til .

Mange i Hong Kong deler hans syn, og ser på slik innblanding som en trussel mot Hong Kong sin status som en delvis uavhengig provins med større rettssikkerhet enn resten av landet. Høyesteretten har derimot uttalt at deres avgjørelse ville vært den samme selv uten innblanding fra kinesiske myndigheter.

Flere ønsker selvstendighet

Etter den såkalte i 2014 har deler av befolkningen svekket tiltro til at Kina vil fortsette å beskytte “ett land, to systemer.” Det er navnet på avtalen som skulle beskytte rettighetene til Hong Kong sine innbyggere etter at Kina i 1997 tok over kontrollen av den tidligere britiske kronkolonien.

Flere gnisninger mellom Hong Kong og kinesiske myndigheter etter 2014, slik som kontroversen rundt , står bak framveksten av politiske partier som støtter uavhengighet fra Folkerepublikken Kina.

– Jeg tror de som støtter selvstendighet for Hong Kong mener at en “høy grad av autonomi” bare eksisterer på papiret. Slike hendelser hvor Kina blander seg inn ved å tolke grunnloven kan gi folk et inntrykk av at det ikke er noe håp for demokrati under kinesisk kontroll. Dermed blir selvstendighet eneste måte å gjenoppbygge et demokratisk samfunn, sier student ved HKBU, Ken Ho.