Ukulturen i politiet må få konsekvenser

Publisert:12. november 2016Oppdatert:6. september 2018, 10:07
TEKST AV: Siren Gunnarshaug. FOTO: Lene Risholt Thorbjørnsen

Hvis bergensere igjen skal kunne stole på politiet, må noe skje – og det fort.

Vi ante fred og ingen fare. Plutselig slo det oss i trynet som en alt for vanlig piskende regnværsdag i byen mellom de syv fjell. En ny varslingssak i politiet i Bergen, og en ny runde med å ta inn over seg det alvorlige narkotikaproblemet denne byen har. Nå er det virkelig på tide at politiet slår opp paraplyen og går en tur i motvind. Det her er for dårlig.

I dagens VG kommer det frem at en av politiets mest erfarne spanere har slått alarm om at politiet unngår å satse mot alvorlig narkotikakriminalitet i Bergen. En praksis som er både urovekkende og svært alvorlig med tanke på hvor tydelig preget denne byen er når det kommer til rusproblematikk. Man kan begynne å spørre seg selv hvorfor byen skal bruke store kommunale ressurser på oppfølging og behandling når politiet ikke bruker ressurser til å gripe bakmenn. Svaret burde vært klinkende klart – dette henger rett og slett ikke på greip, og det bør få konsekvenser.

Samtidig er avsløringen med på å svekke tilliten byen har til politiet. Et tillitsforhold som ennå ikke er leget etter den rystende Monika-saken. «Hvis bergenserne mister en grunnleggende følelse av trygghet fordi politiet ikke prioriterer det bergenserne ser på som alvorlig - så må jeg si at det bekymrer meg», sier byrådsleder Harald Schjelderup til . Han som andre reagerer kraftig på VGs avsløringer – og med god grunn. Hvis bergensere igjen skal kunne stole på politiet, må noe skje – og det fort.

I politiinstruksen som skal være målet med politiets virksomhet står det at «politiet skal avdekke og stanse kriminell virksomhet og forfølge straffbare forhold i samsvar med regler gitt i eller i medhold av lov». Manglende ressurser eller ei, hvis ikke grov narkotikakriminalitet blir tatt på alvor, gjør ikke politiet jobben sin. Uansett hvordan du velger å se på det.

Mange bergensere kjenner daglig byens rusproblematikk på kroppen. Meg selv inkludert. Det å gå i sikk-sakk mellom sprøytespisser et par meter utenfor døren, gjør at det svir ekstra at politiet ikke velger å ta dette på alvor. Det er forståelig at politiet har mye å gjøre, men samtidig uforståelig at dette kan fortrenges i så stor grad at bakmennene i narkobransjen nå kan operere tilnærmet fritt i Norges nest største by.

Ifølge svarer lederne i politiet «grip ikke inn», når politimenn ber om tillatelse til å ta bakmenn. Dette får meg til å tenke at det er på høy tid noen griper inn i selve kjernen på problemet: De ansvarlige lederne i Hordaland Politikammer. Ukulturen bør uten tvil få konsekvenser. Justisministeren må rydde opp.

Finn frem regnjakken, politiet. Kritikken vil hagle.