Tapte med hvite brikker

Publisert:22. november 2016Oppdatert:22. november 2016, 17:33
LEI AV REMIS. Carlsen presset hardt for å vinne i det åttende partiet med hvite brikker. FOTO: Ralf Roletschek

Remisrekken i sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Sergey Karjakin ble brutt i det åttende partiet. – Karjakin er nå favoritt, sier formann for Bergens Schakklubb.

Carlsen var ansett som favoritt med hvite brikker. Han hadde lenge initiativet, men spilte det bort da det ble tidsnød. Karjakin havnet utenfor tapsfare, og tok seieren med sterkt sluttspill.

– Stillingen ble vanskelig å forsvare, og Karjakins vinsttrekk var ikke lett å se. Carlsen spilte for hardt på vinst, og burde gått for remis tidligere, sier formann for Bergens Schakklubb, Eirik T. Gullaksen.

Viktig for russeren

Karjakin har hatt en defensiv spillestil så langt i verdensmesterskapet. Den overraskende seieren gir ham gode sjanser.

– Han er nå favoritt, men Carlsen har tidligere vært flink til å slå tilbake etter et tap. Dermed er det fortsatt håp, poengterer Gullaksen.

Russeren leder nå 4½-3½ med fire partier igjen å spille, og Carlsen er den som må presse for seier før løpet er kjørt.

Tydelig irritert

Carlsen gikk rett forbi pressen etter tapet. Han forlot også pressekonferansen før Karjakin fant plassen sin. Nå får han .

– Forståelig fra Carlsen, men unødvendig. En bot på en halv million er uansett småpenger for ham, forteller Gullaksen.

Andre mener tapet kan være en oppvekker for det norske sjakkesset.

– Han tror han kan gå på vannet, men det kan han ikke. Så skjerper han seg, og så har han tradisjon for å slå tilbake. Det minner om matchen mellom Muhammed Ali og George Forman hvor Ali bare lå bakpå i det første sju rundene, sier Simen Agdestein.