-Magnus er flink til å slå tilbake

Publisert:22. november 2016Oppdatert:23. november 2016, 14:14
LIGGER UNDER: Sergej Karjakin leder 1-0 over Magnus Carlsen i VM i sjakk. FOTO: Ralf Roletschek

Magnus Carlsen forlot pressekonferansen etter nattens tap mot Sergej Karjakin i VM i sjakk. -Magnus kommer tilbake. 

HAR TROEN. Sjakkekspert Hans Olav Lahlum tror Carlsen fortsatt har en sjanse. FOTO: Egil Arne

Det mener sjakkekspert Hans Olav Lahlum. 

Den norske verdensmesteren sjokkerte alle da han forlot pressekonferansen etter nattens oppgjør. Carlsen må betale ti prosent av premiepengene som bot. Lahlum tror nordmannen kjenner presset:

- Nå er han veldig frustrert. Det positive er imidlertid at Magnus er flink til å slå tilbake i slike situasjoner. Han er vant til å komme tilbake. I tillegg får han en hviledag nå. Det kommer til å hjelpe. Det hadde vært verre om han skulle spilt et nytt parti i kveld. Det er fullt forståelig at han kjenner frustrasjonen. Det var et langt, slitsomt parti som det var surt å tape, sier han.

Hvordan vil du beskrive nattens parti mellom Carlsen og Karjakin?

- Det var et parti der Magnus prøvde å vinne på hvit. Det bølget frem og tilbake, men utover i partiet fikk han problemer. Han prøvde å spille på vinst og tok flere sjanser for å bryte remis. Til slutt tapte han på en heroisk måte. Det var en tøff mental duell, forteller Lahlum. 

Førti minutter ut i kampen gjorde Carlsen en tabbe som sjokkerte norske sjakkommentatorer. Lahlum mener det ble gjort flere dristige trekk:

- Det var et kritisk trekk i kampen som, dessverre, slo feil ut for Magnus. Det var allikevel ikke et unaturlig trekk å spille. Begge to var i tidsnød på dette tidspunktet og Magnus tok en sjanse. Det var et spekulativt trekk som Karjakin fant det riktige svaret på. Senere i kampen fikk Magnus uttelling da Karjakin gjorde feil, så det bølget frem og tilbake hele kampen. Det var ikke C5-trekket som avgjorde kampen, det kom senere, sier han. 

Var det riktig å gi Magnus en bot for å forlate pressekonferansen?

- Utifra kontrakten er det riktig at han får en bot. Hvor stor boten skal gjøres er diskutabelt, siden det er førstegangsovertredelse, men selve avgjørelsen om å gi Magnus en bot kan man ikke si så mye på, sier han. 

Hvordan ser vinnersjansene til Carlsen ut nå?

- Det blir veldig spennende. Jeg vil si det er et lite overtak til Karjakin for øyeblikket. Det er i sjakk som det er i fotball. Ledelsen blir viktigere jo seinere den kommer. Hvis Karjakin vinner det neste partiet skal det ekstremt mye til for at Magnus tar sammenlagtseieren. Derimot, hvis det blir 1-1 nå er det fordel Magnus, for da får han en opptur. Magnus er ikke ute av det ennå, avslutter Lahlum.