Litt syk? Hold deg hjemme!

Publisert:7. november 2016Oppdatert:6. september 2018, 10:07
TEKST AV: Siren Gunnarshaug. FOTO: Lene Risholt Thorbjørnsen

Finn frem kleenex og paracet. Influensasesongen er her, og vi må alle ta oss skikkelig sammen. 

Jeg har allerede vært der i høst, og kommer sikkert til å havne der igjen snart. Vi er konstant i faresonen. Enten vi er på skolen, på jobb eller hjemme. Det snakkes, sprutes, hostes, harkes og nyses. Influensasesongen nærmer seg. Ingen er trygge.

Den slår alltid inn når vi minst venter det, og når vi har mest å gjøre. Eksamenstid eller julehandel, en hektisk hverdag stopper ikke viruset fra å spre seg i en rasende fart. Plutselig ligger du der med snytepapiret i ene hånda og puta i den andre. Og som om betennelsen i luftveiene ikke var nok, så må du også forvente både feber, snue, sår hals, slapphet, tørrhoste, muskelsmerter, leddsmerter, magesmerter og hodepine. Et innhold som kan skremme selv den sterkeste sjel.

Vintermånedene er altså ikke bare koselige med kakao og god mat foran peisen. De er også de kaldeste, mest stressende og risikofylte månedene i året. Bare du tar i et dørhåndtak eller prater med folk er du i fare for å rammes av influensa. Den kalde lufta er også perfekt for viruset, sammen med at den tørre huden som kommer med vinteren er mer mottagelig for infeksjoner. Som om det ikke er skummelt nok når glattisen inntar veiene og mobilen skrur seg av i minusgrader.

Det er nemlig ikke bare fryd og gammen som møter oss i inngangen av november. Egentlig er det så å si begynnelsen på en periode fylt av rennende nese og flere ekstra lag med klær. Mitt tips; ha kleenex’en klar. Du lever tross alt snart i en labyrint av hosting og flyvende spyttdråper.

Men for å være ærlig, problemet er ikke eksistensen av viruset som slår inn over oss hver vinter. Problemet er oss. Vi tar oss ikke tid til å være hjemme, vasker ikke hendene godt nok og lever for tett. Vi legger rett og slett til rette for at epidemien skal ramme oss hvert år.

«Fighter»-evnen hylles, du blir sett ned på om du blir hjemme, og ei rennende nese skal ikke stoppe deg fra å delta på alt. Istedenfor å hylle dem som er hensynsfulle nok til å holde viruset borte fra venner, kolleger og andre kjente, skryter vi smittebærerne opp i skyene for å stille opp selv med skrantende helse. Idioti på høyt nivå.

Jeg er selv den som stiller opp på skolen med feber og smittedråper, men har funnet ut at et sted må grensen gå. Nå er det nok. Hosting på lesesalen er ikke kult. Hender fylle av snørr er ekkelt. Sesongen er her, og vi må alle ta grep. Passe på hverandre.

Er du syk? Hold deg for Guds skyld hjemme.