Ikke et smil å få i Vilnius

Publisert:23. november 2016Oppdatert:6. september 2018, 10:07
I gamlebyen finner du mange suvenir- og nisjebutikker i tillegg til små kafeer og restauranter.

De fleste nordmenn vil nok bli positivt overrasket over både prisnivå og arkitektur i Litauens hovedstad. Forventer du deg imidlertid en hyggelig og imøtekommende lokalbefolkning bør du forberede deg på å reise skuffet hjem. 

Har du en forkjærlighet for rav, kan du gjøre mange gode kupp i Litauens hovedstad.
Arkitekturen i byen kan lure deg til å tro at du befinner deg mye lengre sør i Europa.
Den romersk-katolske katedralbasilikaen ligger akkurat på grensen til gamlebyen og er et populært møtested for byens innbyggere.

Dersom du trodde nordmenn var kalde og reserverte har du antageligvis ikke vært i Vilnius. Man skal riktignok være forsiktig med å generalisere når det er snakk om over 500 000 innbyggere, men ikke engang menneskene i typiske serviceyrker som taxisjåfører eller resepsjonister og kelnere er særlig imøtekommende. Kanskje har det noe med språket å gjøre. Det er nemlig ikke så mange som snakker engelsk. Det ryktes også at disse menneskene er riktig så trivelige hvis man bare blir kjent med dem, men da bør man kanskje også være i landet over lengre tid. 

Det kan virke som om befolkningen bærer nag mot sine landsmenn som prøver lykken i Skandinavia. Dersom du skulle finne på å nevne at du kjenner en litauer eller at det finnes mange østeuropeere som kommer til Norge for å arbeide, bare rynker de på nesen og fortsetter med det de holdt på med. Du bør også trø varsomt i kommunikasjonen din, ettersom taxisjåførene fint kan finne på å lure deg dersom du ikke er oppmerksom. 

Taxier er det mange av, men kollektivtilbudet for øvrig er også godt, så om du kunne tenke deg å teste ut en buss som ser ut som den ble arvet fra Norge på 70-tallet er det mange muligheter. Faktisk er det også MYE billigere. Ikke at drosjene lopper deg, du kommer deg fint rundt til de fleste stedene i byen for ca. 10 euro, men vil du studere lokalbefolkningen i dens naturlige habitat, kan buss i utlandet være en fin ting. Fra flyplassen koster det 1 euro å komme seg til bykjernen, mens en drosje koster hele 40 ganger så mye. Litt å spare der, altså. 

Er du interessert i historie har Vilnius mye å by på. De eldste bygningene kan dateres så langt tilbake som til 1300-tallet, og det finnes mange arkitekturperler som er med på å gi byen et sør-europeisk preg. Interessert eller ikke - Katedralbasilikaen til st. Stanislaus og st. Ladislas er verdt en visitt. Deler av bygget stammer fra 1251, og inne i kirken kan man finne mer enn 40 kunstverk fra mellom 1500- og 1800-tallet. 

Er du i tillegg så heldig å være i byen på en søndag kan du få med deg en gudstjeneste. Litauen har ingen formell statskirke, men romersk-katolske tradisjoner står sterkt blandt befolkningen, og mange møter fremdeles pliktskyldig opp i sine gudshus denne ene dagen i uken. 

Like i nærheten av katedralen ligger også Nasjonalmuseet. Her kan man lære mer om middelaldertidens Vilnius, samt se ruinene av det gamle palasset og bilder av fordums tids regenter. 

Byen har også et eget KGB-museum, men det bør advares om at dette ikke er for sarte sjeler. KGB var den statlige etterretningstjenesten i Sovjetunionen, og museet, som tidligere var et KGB-hovedkvarter inneholder forskjellige utstillinger til minne om ofrene for folkemordet. I kjelleren kan man med egne øyne se hvordan fangene ble pint og torturert ved hjelp av ulike innretninger. 

Sanitærforholdene i Vilnius holder noe lavere standard enn det den norske mannen i gata er vandt med. Her kan du likevel komme langt med et åpent sinn og en pakke med våtservietter eller antibac-spray i veska. 

Til tross for at mange litauere sliter økonomisk, er landet på vei opp og frem, og mange typiske fastfood-kjeder har inntatt den lille byen. Ønsker du å være litt erketurist kan du ta turen til TV-tårnet for å spise middag 165 meter over bakken med utsikt over hele byen. Vil du imidlertid spise autentisk øst-europeisk mat, bør du holde deg unna de åpenbare turistfellene i hovedgatene. Dette gjelder også overnatting. Det er generelt billigere litt utenfor sentrumskjernen, og dersom man kompromisserer kan man gjøre noen reale hotellkupp. Det er i Vilnius som de fleste andre steder; du får det du betaler for. Prisene er uansett lavere enn hva man betaler i Norge. 

Litauen gikk først over til å bruke euro i fjor, og man ser derfor tendenser til høyere priser nå enn tidligere. Skal du for eksempel handle klær, kan det derfor være lurt å holde seg unna kjedebutikkene som man også finner i resten av Europa. Likevel kan du gjøre mange suvenirkupp, og skulle du være over gjennomsnittet interessert i håndlagde produkter laget av lin eller rav vil du antageligvis kunne spare stort. For Vilnius ER billig. Du kan fint spise deg god og mett i dagevis for samme sum du bruker på ett måltid hjemme i Norge. En burger med tilbehør og en halvliter øl vil koste deg i overkant 60 norske kroner. 

Er du glad i nips og grelle pyntegjenstander kan du ta deg en tur til gamlebyen. Her bugner det av suvenirbutikker, og du kan fint prute, selv om butikkinnehaverne kan finne på å surmule for det. Men hei, det gjør de stort sett uansett!