– FrP rir en rasistisk bølge

Publisert:29. november 2016Oppdatert:12. desember 2017, 07:29
GRENSELØST. Motmakt og resten av de demonstrerende organisasjonene la vekt på det universelle menneskeverdet under torsdagens demonstrasjon på Torgallmenningen. Foto: Benjamin Berdous.

Det sier Rødts Sofie Marhaug under torsdagens demonstrasjon mot Norges restriktive asylpolitikk.

Sofie Marhaug fra Rødt holdt appell under demonstrasjonen. Her i samtale med Bymag.
Fra venstre: Aleksander Vormestrand, Anders Øygard Hareide og Erlend Danielsen.
Tora Finne fra Motmakt holder appell.

Etter den siste ukens kritikk mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, arrangerte Motmakt torsdag demonstrasjon på Torgallmenningen mot asylpolitikken og den tilhørende retorikken. En av appellantene under demonstrasjonen var Rødts Sofie Marhaug, som i samtale med Bymag er kritisk til hvordan folket har snudd i innvandringsspørsmålet:

– Det jeg reagerer på nå, er at Sylvi Listhaug og FrP ser muligheten til å ri en rasistisk bølge. Jeg vil ikke at den norske opinionen skal snus mot det. For et år siden, da vi virkelig tok flyktningkrisen inn over oss, reagerte vi med å stemme på innvandringspositive partier i kommunevalget. Opinionen var positiv til innvandring, vi skulle ta imot 10 000 flyktninger, og det var en folkelig bevegelse for denne politikken. Den rasistiske politikken tar vekk fokuset fra en del andre reelle politiske kamper, som miljø og arbeidspolitikk, hvor vi kunne stått sammen.

Marhaug mener at høyresiden får sette premissene for innvandringsdebatten i for stor grad.

– Vi blir veldig affektert og følelsesladd når Sylvi Listhaug kommer med sine stunt, og jeg er ikke sikker på om å gå inn i en så dum debatt som hun legger opp til er så hensiktsmessig på sikt – men det er veldig vanskelig å la være, for vi må jo si i fra! Det vi egentlig burde angripe høyresiden for er den økonomiske politikken deres. Jeg tror ikke alle som er med i FrP er rasister, men nå prøver partiet å vinne velgere på rasisme.

Norge ett av få land som har deportert mindreårige

I kjølvannet av om deportasjonen av 7 år gamle Massoud Mosavi, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs oppfatning av at dette eksemplifiserer hvor bra norsk asylpolitikk fungerer, har Listhaug fått massiv kritikk av venstresiden. Det hele toppet seg da skuespiller Kristoffer Joner oppfordret til å donere penger til NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) gjennom en inderlig Facebook-post, som senere viste seg å være utformet i samarbeid med reklamebyrået Anorak, som er drevet av en venn av Joner. 

Som en reaksjon på Joners kritikk, svarte Listhaug at «Hylekoret tar helt av. Hva vil de?», noe som utløste kommentariatets vrede, i form av både på spørsmålet, en gjeng som tok , og en kraftig polarisering av debatten. I tillegg samlet Motmakt en rekke organisasjoner som kjemper for innvandreres rettigheter til demonstrasjon på Torgallmenningen torsdag ettermiddag.

Mens mange av de 11 appellene handlet om hvordan Regjeringen ser ut til å overse asylsøkernes menneskeverd, brukte Morten Heszlein-Lossius fra Palestinakomiteen i Bergen anledningen til å trekke fram at Norge er ett av få land i Nord-Europa som har sendt ut enslige mindreårige asylsøkere. Innvandringskritiske stemmer er redd for at asylsøkere som slett ikke er mindreårige, fjerner biologiske alderstegn for å jukse til seg oppholdstillatelse på falsk grunnlag. 

Flyktninger blir ofte syndebukker

– Hva tenker du om at asylsøkere jukser, ved å for å få status som mindreårige? 

– I den grad det er snakk om juks, så kan ikke de tilfellene gå på bekostning av tryggheten til alle andre. Og det er snakk om mennesker i ganske desperate situasjoner, selv om de ikke følger regelverket til punkt og prikke også. Svarene til høyresiden går på bekostning av noen. Det går på bekostning av menneskerettighetene, rett til å søke asyl og rettslig hjelp.

– Så løsningen er å gi alle oppholdstillatelse, også de som ikke har rett på det?

– Jeg opplever at å snakke om snyltere er en måte å redusere utgifter til rettshjelp og ulike sosiale ytelser som asylsøkere har krav på, fordi disse ytelsene ikke er prioritert politikk for høyresiden. Du kan sammenligne det med NAV og maset om at folk snylter på staten. I FrP spesielt, men også i Høyre, og i deler av Arbeiderpartiet, finnes det en type argumentasjon for å redusere utgiftene til velferdsordninger, sosiale ytelser, og så videre. De peker ut noen syndebukker, og så skal det gå ut over alle, slik at vi har en grunn til å redusere velferdsytelser. Flyktninger utpekes ofte som slike syndebukker.

Usosialt å tvile på asylsøkeres motivasjon

Marhaug understreker at alle mennesker har rett til å søke asyl, anke vedtaket, og få søknaden skikkelig behandlet. Hun mener at Regjeringens kutt i støtten til NOAS, gjør det vanskeligere for asylsøkerne å ta i bruk de rettighetene. 

– Ifølge logikken til høyresiden, vil signaler om at Norge har en liberal asylpolitikk føre til at det blir alt for mange asylsøkere, det tar for lang tid å behandle asylsøknadene, og de som trenger asyl får det ikke innvilget. 

– Men jeg tror heller det som skjer er at de som trenger asyl ikke får det, fordi man skal ha en streng asylpolitikk. Høyresiden, og særlig ytterste høyre, er veldig flink til å sette ressursfattige grupper opp mot hverandre. Den logikken, hvor man alltid skal peke på en syndebukk og mistenkeliggjøre menneskers motiver – ikke fordi jeg tror det ikke finnes folk som er unnasluntrere, men hva vet vi om hvorfor de skjuler identiteten sin? Dette har vært et problem for homofile flyktninger, av ulike grunner kan de ha vært nødt til å skjule identiteten sin. Det er utrolig sammensatt hvorfor folk søker asyl, hvordan de gjør det, reisene deres, vi kan alltid trekke i tvil motivasjonen til asylsøkere, sosialhjelpsmottakere og andre grupper, og dermed spare staten for utgifter, men en slik politikk er veldig usosial. Den slår feil ut, og går ut over mennesker som ikke har gjort noen ting galt, som f.eks. risikerer å bli sendt tilbake til Afghanistan bare 7 år gammel. 

Marhaug synes heller ikke økonomispørsmålet ved innvandring er problematisk.

– Selvfølgelig koster det penger, men de blir jo borgere i vårt land, som jobber, slik som alle andre. Vi kan regne ut hvor mye hver borger i Norge koster for staten, og vi vil kunne finne opp regnestykker som viser at hver og en av oss er en byrde for staten.

– Hva tenker du at oppmøtet i dag forteller om hva denne saken betyr for folk?

– Det var kaldt og surt i dag, men at folk møter opp likevel, forteller at folk er provosert. Denne demonstrasjonen har kommet i stand på kort tid, har samlet mange ulike organisasjoner, og at det tross alt dukker opp en del mennesker fra ulike nasjoner og med ulike etnisiteter, sier at det er et stort engasjement i mange forskjellige deler av samfunnet. Jeg er sånn sett fornøyd – det var mange appeller, men det er fordi det er mange som er opptatt av det. 

– Mye vind i høyreekstremisme

Marhaug er ikke den eneste som er kritisk til Listhaugs retorikk. Aleksander Vormestrand, Erlend Danielsen og Anders Øygard Hareide har møtt opp for å støtte Motmakts demonstrasjon.

– Det er litt for mye vind i høyreekstremismen for tiden, så det er viktig at vi er her og blåser vind i noen andre seil, forteller Vormestand.

– Det er kanskje viktigere enn noen gang å vise et standpunkt mot Regjeringen, jeg er lei av å bare snakke om Sylvi, det er jo en regjering hun er en del av også, utfyller Danielsen.

– Den arabiske våren og borgerkrigen i Syria har vist seg å være en av de største humanitære krisene man har sett. Man ser en framvekst av fascistiske tendenser rundt oss, og da ser jeg på det som viktigere enn noen gang i mitt liv å støtte opp om de humanistiske verdiene i samfunnet i Norge, det som vi liksom er ment å forfekte, avslutter Hareide.