–Foredraget Frank har drømt om å holde

Publisert:27. november 2016Oppdatert:27. november 2016, 16:50
FORMIDLEREN: Til neste år kommer Frank Aarebrot tilbake med et nytt direktesendt foredrag. FOTO: Eirik Helland Urke

Neste år skal Frank Aarebrot holde et nytt direktesendt foredrag. Programleder og journalist, Steinar Birkeland, forteller om hvordan det er å jobbe med professoren.

Steiner Birkeland er journalist i dokumentaravdelingen til NRK Hordaland. Han har kjent Frank Aarebrot siden 1983, da han hadde ham som professor i Sammenlignende Politikk på UiB. Etter det har de jobbet sammen i flere produksjoner for NRK.

–Første gangen jeg jobbet med Frank var i 1991. Da hadde jeg nettopp begynt i NRK. Det var Kommune og fylkestingvalg det året, så vi lagde valgdekning på TV. I den ene sendingen vi gjorde var Frank med, og han husket meg som sin tidligere elev. Etter det jobbet jeg som nyhetsjournalist, på Dagsnytt, i aktualitetsmagasinet Her og Nå, blant annet, så da skjedde innimellom at Frank ble intervjuet, forteller Birkeland.

Rockestjerna

Etter noen år med sporadisk kontakt via NRK fikk Birkeland i oppgave om å lage en serie med portrettdokumentarer. Frank Aarebrot ble en umiddelbar kandidat:

–Jeg kom på at jeg ville lage et portrett om Frank. Vi kalte den «Fri og Frank: På ett bein i svingene». I den dokumentaren var vi med ham på en reise til Frankrike. Vi reiste til Dijon, der han skulle forelese for europeiske elitestudenter. På den turen opplevde vi noe ganske spesielt. Da han holdt foredraget for studentene så ble han avbrutt av applaus flere ganger, som til slutt ble til stående ovasjoner. En helt vanlig norsk professor som holdt et foredrag på to timer ble mottatt som en rockestjerne. Det var en rar opplevelse, sier Birkeland.

200 minutter

Hvordan oppsto ideen om å lage et program av forelesningene til Aarebrot?

–Turen til Frankrike ble utgangspunktet for ideen. Først tenkte vi at det er kjedelig å se et TV-program i to timer som bare er en forelesning, men vi trodde at Frank ville få det til. Det ble liggende litt på is, men i 2014, da det var grunnlovsjubileum, fikk vi muligheten til å gjøre et tilleggsprosjekt, som ble Frank sitt foredrag: 200 år på 200 minutter. Vi tenkte jo: «det er ikke sånn man lager TV! Man kan ikke la en person snakke så lenge». Men når vi satt det i en studentsetting på Det Akademiske Kvarter, der folk kunne respondere i publikum og på nett, da fungerte det.

Hva syntes Frank om den ideen?

–Han syntes det hørtes ganske vilt ut, men han er en uredd fyr. Jeg tror det er noe av det som gjør at han tiltrekker folk. Han er en sammensatt fyr som går sine egne veier og kan være ganske grensesprengende. Etter hvert ble han veldig glad i ideen, forteller Birkeland.

Hvordan var responsen?

–Den var overveldende. Det kom helt uventet på oss. Programmet gikk på NRK 2 en fredagskveld, så det måtte kjempe mot gullrekka og annen fredagsunderholdning. Vi tenkte at det var et ganske nisje-aktig program, men responsen var overveldende, både i seertall, men ikke minst på nett-TV. Det genererte usannsynlig mange klikk og ble liggende på topplista over mest sett på NRK i lang tid.

Mannen på scenen

Er det andre hensyn man må ta når man lager et sånt program?

NRK hadde i forkant hatt gjennombrudd med sakte-TV, med Hurtigruta og Bergensbanen minutt for minutt. Det var det overraskende god respons på. Så man kan kanskje si at en forelesning på TV er litt i tråd med det, med uredigert langt innhold.

Birkeland legger vekt på at det var viktig å få fram mannen på skjermen:

–De hensynene vi tok, fra erfaringen fra Frank, var at han er en levende fyr. Når han har pause går han ikke for seg selv. Han tar en kaffe og en røyk og snakker med folk. Så når han måtte ha pause, ble vi med han. Det ble en del av programmet. I tillegg hadde han en Powerpoint og vi lagde litt grafikk som gjorde det TV-vennlig utover det. Men vi var forsiktig med å ikke gjøre så mye mer enn å formidle mannen på scenen og hans formidling av kunnskap. Det var det viktigste å få fram.  

Formidleren

Hvordan er det å jobbe med Frank Aarebrot?

–Han er et eventyr av en fyr og en fagperson. Og ikke minst som formidler. Jeg vil nesten si at han har en nådegave. Hans evne til å sette sammen flere typer fakta og gi et nytt perspektiv på det hele er veldig spesielt. I tillegg er han en utrolig morsom fyr som kan være ganske sta.

Er det formidlingsevnen som har gjort Frank Aarebrot så populær?

–Ja, det er at han har utrolig mye fagkunnskap, men også at han har evnen til å gi nye perspektiver. Han er også en person med masse lidenskap. Vi mennesker liker å se folk som brenner for det de driver med. Han er lidenskapelig interessert i det han driver med, og det smitter over på andre.

500 år, 500 minutter

Frank Aarebrot har hatt tre direktesendte forelesninger fra Kvarteret. Birkeland avslører at det kommer ett til:

–Vi har hatt tre programmer til nå: Grunnloven på 200 minutter, krig på 200 minutter og det amerikanske valget på 227 minutter. Jeg har ikke sagt dette offentlig før, men jeg kan si så mye som at det blir ett til. Neste år så er det 500 års jubileum for reformasjonen. Når jeg sier det, så skjønner du resten. Det blir et langt foredrag, og kommer til å bli villere enn noen gang. Det er det foredraget Frank har drømt om å holde. Reformasjonen som hendelse på 1700-tallet. Historien om vårt vestlige demokratis fødsel. Det kommer til å sprenge grenser.