Enkel og sunn høsttakke-mat

Publisert:24. november 2016Oppdatert:24. november 2016, 21:09
Hygge til Thanksgiving Weekend: Vegansk gresskarsuppe med koriander og peanøtter.

Rund av høsten med en lun og vegansk gresskarsuppe. 

Akkurat nå er flere millioner amerikanere på vei hjem til familie og slektninger for å samles rundt et festmåltid, bedre kjent som Thanksgiving. Her i Norge omtaler vi høytiden som Høsttakkefest, men de fleste av oss venter med å tilberede kalkunen til nyttårsaften. Her er et varmt middagstips til deg som benåder kalkunen – i det minste for i kveld. 

Gresskar er en frukt med flere tusen års historie i USA. Den serveres ofte som gresskarpai i forbindelse med Thanksgiving. Norskproduserte gresskar er i høysesong i oktober-november, og mange bønder arrangerer utsalg i form av selvplukk. Det saftige kjøttet er rikt på beta karoten, A-vitamin og C-vitamin. Frukten er dessuten relativt kalorifattig, tilnærmet fettfri, billig – og en viktig ingrediens i en rekke vegetarretter. 

Denne gresskarsuppen er en mettende og uanstrengt måte å avrunde høsten på. Etter at den er inntatt er det bare å omfavne adventstiden.

Vegansk gresskarsuppe:

1,5kg Hokkaido eller muskatgresskar

2 gulrøtter

3dl kokosmelk

1 ss peanøttsmør

1 ss korianderfrø

1 klype salt og pepper

Fersk koriander

Slik gjør du:

Fjern skall og frø, og del gresskarkjøtt og gulrøtter opp i jevnstore biter. Ha i en kjele med akkurat nok vann til å dekke grønnsakene. Kok i fem minutter. Tilsett peanøttsmør og korianderfrø. Mos innholdet i kjelen med en stavmikser eller ved hjelp av en blender. Tilsett kokosmelk og smak til med salt og pepper. Topp med fersk koriander og server. 

Ingen fanatiker? 

For vegetarianere og andre som vil ha en mer kremet smak uten å tilsette mer salt, kan suppen gjerne også toppes med en spiseskje creme fraiche i hver porsjon. Det går også an å bytte ut kokosmelken med fløte.