Stadig flere kvinner driver med styrkeløft

Publisert:7. oktober 2016Oppdatert:7. oktober 2016, 21:24
KORT TID. Elisabeth Tegenfeldt har bare trent styrke i ett år. Nå er hun klar for NM. FOTO: Elise Angell

90 kvinner er påmeldte til årets norgesmesterskap. For få år siden var det bare 11 av dem.

Elisabeth Tegenfeldt er en av deltakerne i helgens konkurranse. Hun har bare trent styrkeløft i ett år, og forteller at hun opplever at fordommene mot kvinner som trener tung styrke er i ferd med å forsvinne. 

– Tidligere fikk jeg høre at dersom man trente for mye ville man ende opp med å se ut som en mann. Nå er det derimot flere og flere kvinner som driver med dette, og det er stort sett alltid en ny jente med på hver trening. Det er jo overhodet ikke slik at man får skjegg eller mister de kvinnelige formene bare fordi man trener, forsikrer hun. 

Hun forteller at treningen har gjort at hun føler seg friskere og bedre rustet i jobben som helsefagarbeider. 

– Nå er kroppen sterkere, og tunge løft i jobbsammenheng er ikke lenger en utfordring, forteller 27-åringen. 

Mange helsefordeler

Tegenfeldt får støtte av leder ved Bergen Styrkeløftklubb, Tor Engevik. Han forteller at ca. halvparten av de aktive medlemmene i klubben er jenter, og synes det er bra at også kvinner får øynene opp for tung styrketrening. 

– Det er tross alt jenter som har mest utbytte av denne typen trening, nettopp fordi de er mest utsatt for benskjørhet senere i livet. Den eneste måten å forebygge denne sykdommen på i voksen alder, er nettopp styrketrening, forklarer Engevik som er utdannet sykepleier og er leder for faggruppe for geriatri og demens som er en undergruppe i Norsk Sykepleierforbund. 

I tillegg til å forebygge benskjørhet, kan man også styrke kroppen mot andre geriatriske sykdommer som for eksempel diabetes, demens, hjerte- og karsykdommer og KOLS

Engevik forteller at han tror at miljøene i styrkeløftklubbene rundt omkring har åpnet seg mer for jenter. 

– Det er mye vanligere å drive med alle typer trening enn tidligere, og guttene blir imponerte når de ser jenter som løfter tungt. I tillegg tror jeg at når noen først har begynt med dette og sett de positive effektene det har på kroppen, så drar de andre med seg. 

Han forklarer også at det er en vesentlig forskjell på å drive med styrkeløft og bodybuilding. 

– I styrkeløft handler det ikke om å være størst mulig. Vi har mer fokus på å være sterke, og ikke hvordan man ser ut. Det er også slik at man i denne sporten kan delta med forskjellig anatomi. Har du for eksempel korte armer, vil du ha en fordel når du skal utføre benkpress, mens dersom armene er lengre, vil markløft være lettere for deg, sier Engevik. 

Er ikke mest redd for å tape

Tegenfeldt, som for øvrig løfter 70 kg i benkpress, 130 kg i knebøy og 142,5 kg i markløft, håper å slå sine egne personlige rekorder i Oslo i helgen. Likevel er ikke det å komme på sisteplass det hun frykter mest. 

– Jeg har hørt noen skumle rykter om at folk kaster opp og bæsjer på seg under slike arrangementer fordi de presser kroppen så hardt. Jeg håper virkelig ikke at det skjer med meg. Også er det jo kjedelig dersom jeg blir slått av en pensjonist, flirer hun. 

Videre forteller hun at målsettingen hennes er å havne blant de fem beste. 

– Jeg har jo selvsagt et håp om å gjøre det så bra som mulig, og føler jeg ligger godt an. Uansett skal det bli kjekt å få prøve seg, og mest av alt gleder jeg meg til å skeie ut med pizza på lørdagskvelden når min klasse er ferdig, forteller Tegenfeldt, som de åtte siste ukene har levd på streng diett for å havne i en lavere vektklasse. 

 

Utstyrsfritt NM i styrkeløft avholdes 7.-9. oktober i Opsal Arena i Oslo.