Spiselig søppel

Publisert:27. oktober 2016Oppdatert:28. oktober 2016, 13:58
Resultatet av en dumpster diving-tur.

Framtiden i våre hender jobber for en lov som pålegger matprodusenter og dagligvarebutikker å gi bort mat de ikke får solgt til veldedige formål. I mellomtiden tar de så kalte ”dumpster diverne” utnytte av maten som blir kastet. 

Maria Natasja Askim og Maria Hindahl er fornøyd med kveldens fangst.
Morten Heggenes, medarbeider på Coop Extra, har ikke noe i mot dumpster diving.
Maria Natasja finner spiselig mat i containeren utenfor Coop Extra.

I følge framtiden.no ble det i 2013 kastet 361 000 tonn spiselig mat i Norge. Mesteparten av maten kommer fra husholdninger, dagligvarebutikker og matprodusenter. «Dumpster diving» er en bevegelse som har blitt svært populært de siste årene i takt med den økende oppmerksomheten rundt kasting av mat.

Friganerne, som de også kalles, Maria Natasja Askim og Maria Hindahl forteller om den økende poppulæriteten rundt dumpster diving. 

– Det er overraskende mange som driver med det, det er jo over 5000 som er medlemmer på Facebooksiden Friganere. Det har jo vært en grønn bølge nå i det siste, så det har nok blitt flere de siste årene.

Jobber for en matkastelov

Vi har fått bli med studentene Askim og Hindahl på en dumpster diver-tur. De har tatt oss med til en Coop Extra et stykke utenfor byen. Maria Natasja åpner den første containeren og forteller hva dumpster diving egentlig handler om.

- Det er egentlig en slags bevegelse hvor man mener at man kaster for mye mat. I Norge i dag kaster vi så mye mat at 900.000 mennesker kunne spist den maten vi kaster.

I containeren finner jentene alt fra kjøtt til blomster. De poengterer at mesteparten av maten er fullt spiselig. 

- Avokado OMG! Okei, æ sjer… croissant og skolebrød!

Framtiden i våre hender driver en nettkampanje som går ut på å samle inn underskrifter til et forslag om en matkastelov. Matkasteloven sier at butikkene skal gi bort spiselig mat istedenfor å kaste den. Jentene mener at dumpster diving kan bidra til å få frem en slik lov.

- Vi jobber jo iherdig mot en matkastelov. Så vi tenker jo at hvis flere starter med det og blir litt engasjert rundt det så kanskje vi får bygd opp en lov etter hvert.

Matkjedens formening

Etter at dumpster diving har blitt mer og mer populært har flere matkjeder låst inne søppelkassene sine. Morten Heggernes er medarbeider på Coop Prix og har gjort seg en formening om problemet med kasting av mat.

- Jeg synes egentlig dumpster diving er en positiv ting, det er jo ulovlig men det eksisterer i dag fordi vi har høye krav om maten og vi ønsker at maten vi spiser skal være helt perfekt. Så lenge det bare er en liten feil på en drue så er du pålagt til å kaste det, du kan ikke selge det, det sier staten.