Så lenge det funker

Publisert:28. oktober 2016Oppdatert:28. oktober 2016, 12:48
Småpudden i all sin prakt.

Det er ingen tvil om at den nyåpnede broen over damsgårdssundet har gjort livet enklere for mange bergensere. Men en særlig fin bro er det få som synes den er.

Møkkaværet ser ut til å endelig få sin hevn over en solrik oktober når vi tropper opp på Småpudden for å spørre forbipasserende om de lar seg inspirere av designet på den nye broen.  

-Den er ikke veldig fin. Bergen fortjener en finere bro, men jeg er ingen arkitekt, så jeg vet ikke. Jeg er bare glad for å ha en bro, sier Kuhn Berrones mens han myser i regnet.  

Heller ikke Lene Marie Haugland er begeistret over designet.

-De kunne jo lagt an finere hvis de ville. Jeg antar det har med økonomien å gjøre.  

Mest mulig bro for minst mulig penger  

Småpudden er et ledd i en storsatsning forrige byråd igangsatte der den nye Johanneskirketrappen, rehabiliteringen av Nygårdsparken og broen til Damsgård er ment å skulle gjøre vilkårene bedre for ikke-bilister og lage en gjennomgående gangsti fra sentrum til Løvstakken.  

En sentral pådriver for Småpudden-prosjektet er FrP-politiker Eiler Macody Lund.

Det har blitt sagt om broen at den virker tung, bærer preg av ferge-estetikk og er lite romantisk. Er den verdig en by som Bergen som har et internasjonalt rykte på å være vakker?  

-Den er først og fremst funskjonell. Den ser ut som en bro som skal kunne vare i mange, mange tiår. Alle ville gjerne ha en bro som i Firenze, eller Trondheim for den saks skyld…

Skal Trondheim få ha en fin bro og ikke vi?

-Den prosessen som førte til utvelgelsen av designet var en demokratisk prosess hvor en rekke personer uttalte seg om det de mente var best for prosjektet. Det har ikke vært noe diktat fra Høyre eller FrP om hvordan broen skulle se ut. Men det er selvfølgelig et kostnadssmpøsmål, hva kan man få for minst mulig penger og som likevel skal kunne vare i hundre år? Så kan man heller si at hvis man skal ha et stevnemøte på broen så får man heller gå i Nygårdsparken og gjøre det ved fontenen.  a

-Oppfyller minstekravene for en bro

Hovedlærer på Bergen Arkitektskole, Magnus Wåge, ser muligheter for forbedring.

-På grunn av Z-formen ville det vært flott å kunne utnyttet hjørnene til for eksempel utkiksposter eller sitteplasser. Ellers gjør Småpudden det viktigste en bro skal gjøre, som er å binde to sider.  

Wåge, som selv er virkende arkitekt, øyner imidlertid et problem med tanke på barn og rullestolbrukere.  

- De humpete oppover- og nedoverbakkene er til hensyn for rullestolbrukere, men opplevelsen av broen hadde vært finere hvis gulvet var hevet og håndløperen transparent. Da ville barn og rullestolbrukere fått bedre utsikt fra broen.

Nyttetenkningen skygger for skjønnhetsidealer. Wåge mener det er en generell tendens i samfunnet.  

-Kvantitative krav skal oppfylles og det er der energien som oftest brukes. Tilleggsverdien som er den gode arkitekturopplevelsen er det siste man betaler ekstra for. Som arkitekt gjelder det da å tenke hvordan få det til innenfor kostnadene, sier Magnus Wåge. 

Vinner neppe skjønnhetskokurranse  

Tilbake på rådhuset er Lund bare glad for at damsgårdsbroen i det hele tatt greide å føres igjennom.  

-Vi gjør det beste ut av det vi har. Vi har en inntekt som går på skatt fra byens borgere, eiendsomsskatt som vi dessverre har måttet innføre og overføringene fra staten å drifte kommunen med. Det at Høyre og FrP fikk gjennom Småpudden hadde antagelig ikke skjedd i dag. Det hadde ikke vært 340 millioner å bruke på broen med dagens budsjett.  

En bro er bedre enn ingen bro, som en av fotgjengerene fortalte oss tidligere. Logikken er upåklagelig. Likevel har byen mellom de syv fjell krav på en viss standard.  

Stålbroen mellom Bjørvika og Grønland vant førsteprisen i European Award for Steel Bridges i 2012. Tror du Småpudden har en sjanse i noen tilsvarende skjønnhetskonkurranser?  

-Nei, det tviler jeg sterkt på. Jeg har selv gått over den noen ganger og sett at den er veldig grei, og det er plass til syklster og gående, og båter kan komme under og denslags, men noe pris for skjønnhet, det tviler jeg sterkt på. Den er ikke så skjønn. Jeg tror vi er alle enige om det.