Ny Zero Waste-butikk i Skostredet

Publisert:26. oktober 2016Oppdatert:27. oktober 2016, 17:57
"Råvarene" i Skostredet

Nordmenn kaster i gjennomsnitt 439 kg husholdningsavfall, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette ønsker gründerne av nyåpnede “Råvarene” i Skostredet å gjøre noe med. 

Anita Bui og Hilde Øvreeide
Nils Tore Skogland

Nordmenn kaster i gjennomsnitt 439 kg husholdningsavfall, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette ønsker gründerne av nyåpnede “Råvarene” i Skostredet å gjøre noe med. 

Hilde Øvreeide er en av dem som står bak butikken, og beskriver den som en emballasjeeliminerende kolonial. Her kan du handle varer som korn, bønner, linser, såpe og vaskemiddel i løsvekt. Du tar selv med deg gjenbrukbar emballasje, og velger så mengden du vil kjøpe.

– Vi ønsker å få folk til å kaste mindre emballasje og mat. Vi vil også gjøre kortreiste varer mer tilgjengelig, i tillegg til å rette oss mot dem som prøver å spise mindre kjøtt. Vi selger egg og smør, men ellers er alt vegansk. Her kan man handle den mengden man trenger, som passer fint for studenter som gjerne ikke trenger disse store forpakningene. Eldre kommer også innom og kjenner på nostalgien i å handle på denne måten.

Det hele begynte med at Hilde og Anita møttes i Hardanger. 

– Anita hadde allerede begynt på konseptet, og jeg hadde mange lignende tanker etter å ha vært i blant annet Australia. Det har tatt tid, men nå er butikken endelig åpen, og det har gått veldig bra. Det varmer våre hjerter at vi har blitt så godt tatt i mot, forteller Hilde. 

– Er alle varene dere selger her økologisk?

– Vi har hovedsakelig økologiske varer, men det er noen av de lokale varene som ikke har fått sertifiseringen enda. Vi er opptatt av å vite hvor varene kommer fra, men samtidig må vi ta ett steg av gangen.

Butikken ligger i Skostredet, som Hilde beskriver som Bergens lille Berlin. 

– Det var naturlig for oss å begynne her, i gaten hvor mange nye steder skapes. Vi ønsker å utvide etterhvert, men dette er absolutt et veldig fint sted å begynne. 

Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernforbundet Hordaland er positiv til at slike konsept inntar Bergen. 
 
– Jeg har sansen for at folk velger å etablere bedrifter som forsøker å ta miljøhensyn. Jeg er også veldig positiv til at utvalget og kvaliteten på vegetarisk mat blir bedre og lettere tilgjengelig, så klimaskadelig kjøtt blir en mindre viktig del av måltidene. Likevel må vi huske viktigheten av at både produkt og innpakning må bruke minst mulig energi i produksjonen, og bestå av ikke-giftige materialer som kan inngå som næring til andre arter i naturen og gjennvinnes naturlig. Det holder ikke bare å gjøre noe med innpakningen eller mengden av produktene som selges. All mat må produseres økologisk og bærekraftig.