Ikke nevnt i statsbudsjettet

Publisert:6. oktober 2016Oppdatert:7. november 2016, 16:41
USIKKER FRAMTID: nå må kommunen på forhandlingsbenken i Stortinget. Foto: Ingrid Marie V Sandvik

I dag ble det klart at Kulturdepartementet ikke prioriterer ombyggingen av Sentralbadet. 

I dag ble det klart at det ikke bevilges midler i statsbudsjettet 2017 til ombygging av Sentralbadet. Tone Tjemsland, direktør i Carte Blanche, har tidligere uttalt til ByMag at kompaniet vil vurdere flytting til andre byer om prosjektforslaget ikke skulle få gjennomslag.

 

Kulturbyråd Julie Andersland (Venstre) sier i en mail til ByMag at hun og mange andre er svært skuffet over at Sentralbadet ikke er representert i budsjettet.

 

– Et scenekunsthus er viktig for Bergen og for nasjonale, statlige institusjoner som Carte Blanche. Både byrådet og kulturaktørene selv har gitt nasjonale myndigheter tydelig beskjed om dette ved en rekke anledninger i år. Vi kan bare notere oss at Høyre og Frp ikke har prioritert dette.

 

Andre prioriteringer

 

Byrådet i Bergen har tidligere sagt «ja» til å dekke en tredjedel av utgiftene for ombyggingen hvis fylkeskommunen og staten dekker de resterende to tredjedelene gjennom posten Nasjonale kulturbygg.

 

Bergens Tidene har estimert en pris på ca 850-900 millioner kroner, noe som betyr at Kulturdepartementet måtte satt av 300 millioner til prosjektet i statsbudsjettet. 

 

Av kulturinstitusjoner i Bergen er det museumsbygget KODE1 som får foreslått bevilget midler til ombygging fra Kulturdepartementet. Disse kostnadene er foreløpig estimert til 15,9 millioner kroner i 2017, og 10,1 millioner kroner i senere budsjettår.  

 

Fortsatt mulig

 

Selv om Andersland er skuffet, har hun ikke gitt opp håpet.

 

– Nå setter vi vår lit til forhandlingene i Stortinget. Heldigvis må Høyre og Frp bli enige med Venstre og KrF. 

 

På tirsdag drar hun og en rekke kulturaktører til Oslo for å møte Hordalandsbenken for å forhandle om Sentralbadet, og hun sier at det vil bli en viktig sak for Venstres forhandlingsleder Terje Breivik, som er stortingsrepresentant for Hordaland. 

 

– Jeg er optimist og har tro på at regjeringspartiene i Stortinget vil forstå hvor viktig Sentralbadet er for Bergen, sier hun. 

 

Trøkker på 

 

Teatersjef i BIT Teatergarasjen, Sven Åge Birkeland, har heller ikke gitt opp håpet.

 

– Vi trøkker fortsatt på! Nå er det en politisk prosess som skal i gang, og vi følger med på budsjettforhandlingene de neste fem ukene. 

 

Han sier at om det ikke kommer en avsetning i form av penger i løpet av 2017, så er målet at det i det minste kommer en lovnad om at det kommer til å skje en fremgang i perioden 2018-2019.

 

– Vi mister ikke motet vi!

 

OPPDATERING: Det er nå blitt startet en for å få Sentralbadet nevnt i et revidert statsbudsjett.