Ikke lengre TV, bare nett

Publisert:28. oktober 2016Oppdatert:28. oktober 2016, 14:03
SISTE: TV har bare blitt en skjerm. Bildet er hentet fra: http://blogs-images.forbes.com/thumbnails/blog_1549/pt_1549_3557_o.jpg?t=1339307656

Stadig flere svikter fjernsynet og velger nettbasert innhold for underholdning.

Det er liten tvil om at fjernsynets posisjon som enerådende underholdningsmedium på lang vei er i ferd med å bli svekket. Bare de siste fem årene peker utviklingen dramatisk i retning av at innhold direkte publisert til nett er befolkningens foretrukne valg. Den dramatiske økningen i popularitet for strømmetjenester, for eksempel Netflix og HBO, gjør at fjernsynets innvirkning gradvis svekkes. Lettere tilgjengelig innhold på nett, kombinert med hver enkelt nordmann sin travle hverdag i det moderne samfunnet, gjør at folk ikke lenger kan binde seg til en fjernsynskanals idé om hva som er den ideelle sendeplan.

Ut i fra Norsk Statistikks sentralbyrå sitt mediabarometer, kan vi se at prosenten av befolkningen som ser på fjernsyn og linær-tv har sunket fra 74, til 67 prosent. Og ut i fra de siste seertallene til store satse programmer som ”Senkveld” og ”Sølvrekka” slitt noe voldsomt, sistnevnte hadde kun 3000 som så siste episode. (Dagbladet og Medier24)

Sølvrekka var også en av flere tv-programmer som skulle vekke interessen til den unge delen av målgruppa, men i følge en undersøkelse vi har gjort i en medieklasse på Universitetet i Bergen velger kun 6 % Linær-tv som sin faste underholdningskilde, mens Sosiale medier og Streaming sider som Netflix og HBO får størsteparten av prosentene.

Blant befolkningen i Bergen finner man en splittelse, når en spør spørsmålet om det foretrukne er å se fjernsyn eller nett-tv for underholdningsverdi.

Bjørn og Nina (begge 67): -Vi har et nettbrett, men dette benyttes mest til å sjekke vær og aviser. For underholdning velger vi fortsatt å se på fjernsyn – NRK for det meste. Vi liker Stjernekamp og Skavlan.  

Caroline (22): -Jeg strømmer det jeg ønsker å se, Netflix, HBO. Som student er det lettere å se når jeg har tid fra studiene istedenfor å følge tidsskjema til kanalene.

(31): -Ser ikke på TV, men strømmer heller ikke altfor mye. Jeg har et Viaplay-abonnement jeg bruker veldig sjeldent. Hadde jeg hatt valget hadde jeg nok valgt å strømme framfor å se vanlig tv.   

Vi har prøvd å komme i kontakt med flere profilerte tv-programledere, men ingen var tilgjengelig for kommentar.