Flere og flere studenter oppsøker psykisk hjelp

Publisert:27. oktober 2016Oppdatert:27. oktober 2016, 21:20
Studentsenteret i Bergen

I 2014 ble det gjort en undersøkelse på norske studenters psykiske helse. Undersøkelsen viste en økning av studenter som oppsøker hjelp siden 2010. Bare ⅓ av studenter som viser symptomer av psykiske problemer oppsøkte hjelp i 2014, men siden da har psykisk helsetjeneste for studenter opplevd stor pågang.

 

Psykologistudent Lisa Jakobsen (22) håper økningen av studenter som søker hjelp er en effekt av at det har vært mye mer snakk om det de siste årene:

 

- Det har blitt større fokus på hvor vanlig det er å oppleve psykiske symptomer og lidelse i løpet av livet og at ganske mange kommer til å oppleve det i løpet av livet. Jeg opplever at man snakke mer om det og da blir det forhåpentligvis mindre tabu av det, som gjør at flere og flere søker hjelp.

 

Margit Varhaug (23), student ved Norges Handleshøyskole (NHH), deler Jakobs sin mening om at det er blitt mindre tabu og ha psykiske symptomer.

 

- Jeg tror at siden det har vært så mye om det i mediene de siste årene at studenter har blitt mer og mer obs på det, terskelen for å oppsøke hjelp ikke er så høy lengre. Folk føler kanskje ikke lenger at de trenger og være skikkelig psykisk syk før man drar til psykolog. Man trenger ikke være på det stadiet hvor det klikker helt liksom.

 

Varhaug studerer 5. året finans på NHH og opplever at flere medstudenter sliter psykisk:

 

- Det er mange på NHH som søker psykisk hjelp på grunn av presset fra skolen. Det er veldig typisk på NHH at jentene legger mye mer press på seg selv enn guttene. Grunnen for at så mange jenter søker hjelp tror jeg er på grunn av at de har “flink pike” syndrom og legger mer press på seg selv.

 

Undersøkelsen fra 2014 viser at dobbelt så mange jenter sliter psykisk en gutter.

 

- Jeg tror at det er et større tabu for gutter å spørre om hjelp, noe som er kjempe dumt. Det er noe man må jobbe med. I Asker har de egen helsestasjon for gutter der de møtes en gang i uken. Jeg synes ikke man skal kjønsdele slike uttak, men jeg synes det er bra å ha noe som kan være litt lavtærskel tilbud som er spesielt rettet mot gutter som gjør det enklere for gutter å søke hjelp siden det er et større tabu blant menn og gutter å søke hjelp for psykiske problemer. Men jeg vet ikke om man kan si at det er mer eller mindre problemer hos menn enn det andre kjønnet, men at gutter opplever det som et større tabu er definitivt et problem man må ta tak i, mener Jakobsen.

Studentsamshipnaden i Bergen tilbyr studenter gratis psykisk helsetjeneste til studenter som sliter med ulike psykiske plager uten en henvisning fra lege. De oppfordrer studenter til å be om hjelp om de har psykiske plager som går ut over vanlige gjøremål som skolearbeid, fritidsaktiviteter eller å være sammen med venner.