Bergen er Norges Lacrosse-by

Publisert:27. oktober 2016Oppdatert:27. oktober 2016, 21:49

Lacrosse har de siste årene blitt et fenomen i norske studentbyer. Både gutter og jenter har slengt seg på den amerikanske lagsporten som kan sammenlignes med en kombinasjon av håndball og ishockey. I dag har Norge 20 forskjellige Lacrosselag spredd utover Oslo, Grimstad, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Dette er garantert landets ”hotteste” idrett for øyeblikket.

"Draw" er kastet hver runde av kampen begynner med
BI Cheetas fornøyde etter kamp

Idretten er en lagbasert ballsport som på en bane omtrent av samme størrelse som en vanlig fotballbane. Spillerne er utstyrt med køller med en nettlomme i enden som brukes til å fange og kaste ballen med. Formålet med spiller er å score på motstanderens mål, skriver Norges Amerikanske Idretts Forbund på deres nettside.

- Også har man jo et sykt antall med regler som kompliserer hele spillet, forteller Anette Nygaard, trener for BSI Owls Lacrosse i Bergen.

Startet i Bergen

Den klassiske college-filmen American Pie er det nærmeste nordmenn tidligere har kommet Lacrosse. Her var det rollefigurene ”Chris Ostreicher” og ”Steve Stifler” som var skolens lacrosse-konger. Og det var nettopp med denne filmen det hele startet i 2004.

- Det første laget i Norge var jo NHH-guttene som startet opp etter de hadde sett på American Pie. Deretter slang BI-guttene seg på, og da hadde det på en måte startet en bluss, forteller Anette.

I følge Wikipedia består det voksende miljøet i Norge av ca. 600 aktive lacrossespillere.

Jentene tar over

Sporten som opprinnelig ble startet for gutter, har blitt mer og mer populær for jenter. Med kun tannbeskyttelse i kontrast fra guttas hjelm og skulderbeskyttelse får ikke jentene spille fult så tett og røft. Men det er ingen tvil om at det er like gøy og utfordrende!

- Det jo noe helt annerledes, Lacrosse skiller seg jo veldig ut med ”sticken” så det er en skikkelig utfordring. Ikke det at fotball ikke er en utfordring da, men ja, ler Anette.

Vokser hvert år

1. Januar 2014 hadde Norge 9 herrelag og kun 5 damelag. Men til dags dato har damelagene økt med 5 lag, og herrelagene kun med 1. Bergen by stiller opp med 6 av Norges 20 lag, og hele 4 av disse er det damene som styrer.

- Bergen er jo en liten by, så man ser jo liksom de ”stickene” og blir gira, og da tenker man ”la oss starte et lag”. Så nå har det jo blitt et skikkelig Lacrosse-sentrum i Bergen. Det er den byen med flest lag per dags dato, fortsetter Anette.

Lacrosse har fått såpass stor pågang at det gjennomføres ”tryouts” på flere av lagene. Her må man komme å prøvespille og deretter intervjues før en får vite om man er med eller ikke. Disse såkalte ”tryoutsene” har blitt mye omtalt i Bergen, og det er flere som får det skuffende avslaget om at det ikke er plass.

Høsten 2016 hadde BI Cheetas hele 38 søkere hvor 25 ble tatt med inn på laget, mens NHHI Vixens hadde 30 søkere hvor kun 7 fikk bli med. BSI Owls er foreløpig det eneste laget uten ”tryouts” og har derfor endt med hele 55 lagmedlemmer.

Derfor er det populært blant studenter

Hvorfor har det tatt av som det har gjort? Hva er det med sporten som tiltrekker så mange studenter?

- Lacrosse er jo en utrolig morsom sport, og det er en lagsport. Når en begynner å studere så er det veldig mange som har spilt lagsport før som savner det, men som kanskje ikke vil starte på for eksempel håndball eller fotball. Der har folk spilt siden de kanskje var 5 år, og du ender opp med å føle deg som ”idioten” på laget. Lacrosse er en ypperlig måte å komme inn i et miljø hvor alle er på lik linje da, forteller Kristina McGrory, også trener for BSI Owls.

- Hvorfor tror dere Bergen er byen med flest lag?

- Jeg tror kanskje det kan ha litt med det at Universitetet, Høyskolen, BI og NHH er så langt unna hverandre og i så forskjellige kretser at alle vil ha sitt eget lag, forteller Kristina.

- Det er jo et godt poeng. Hvem som helst kan jo ikke bli med på NHH og BI sine lag, eller hvertfall ikke NHH da. Og også det nyeste laget ”Foxes” er jo spesifikt juridisk, kun for juss-studenter. Slik danner det seg flere lag ved at Bergen er såpass liten by med så stort studentmiljø, legger Anette til.