Hemmelige konserter på hemmelige steder

Publisert:19. september 2016Oppdatert:29. september 2016, 17:24
Sigurd Lamark med akustisk gitar. Foto: Ingrid Aarekol

Nobel Bopel er fylt til randen av mennesker. Det er så varmt at man nesten holder pusten for at doggen på vinduene ikke skal ta overhånd. Sofar Sounds er tilbake.

Ellen Marie Løkslid, kjent under artistnavnet Elly, hadde ingen tekniske hjelpemidler å gjemme seg bak. Foto: Ingrid Aarekol
Publikum var stille som mus under alle tre konsertene. Foto: Ingrid Aarekol

Lei av avbrytelser på konsert
Sofar Sounds er opprinnelig en id
é som startet i London. Konseptet baserer seg på intimkonserter med opp til 100 personer hjemme i privatpersoner sine stuer eller loft, eller som denne onsdagen, på kaféer.  Marianne Stockinger, en av de fem frivillige bak konseptet i Bergen, forteller at idéen oppstod av irritasjon over manglende respekt for musikk på konserter.

Det var to musikkinteresserte menn som fant ut at nå var de drittlei av at folk snakker under konsertene og at man ikke har den respekten for musikken som man normalt hadde før. Nå er konsertopplevelsen mer en kontekst hvor man drar ut og fester, så da ville de ta tilbake respekten ved å ta det hele inn i private stuer. Dette gjorde konsertopplevelsen mer intimt og personlig.

Sofar Sounds startet opp i Bergen i 2013 av Andr
é Borlaug Grønningen, men frem til denne onsdagen har det vært et halvt års pause fra Sofar her hjemme. Borlaug forteller selv at pågangen var stor selv etter pausen.

Vi var jo redd for at folk skulle glemme oss, men det var heldigvis vel så stor interesse etter at vi hadde pause. Det viste seg at alle bare hadde sittet og ventet på at vi skulle starte igjen .

Hemmelige steder og hemmelige artister
Sofar Sounds opererer med en hemmelig tilnærming overfor publikum. Der er ingen offentlig promotering og konseptet baserer seg på at ordet skal spres fra
én person til en annen. Informasjon om hvor konserten skulle holde til denne gangen kom ikke før dagen i forveien. Marianne Stockinger forteller at dette er med på å opprettholde en viss eksklusivitet for de som melder seg på.

– På denne måten er publikumet som stiller opp de som faktisk er interessert på ekte. Det fungerer så godt å holde det eksklusivt og hemmelig. Det er hovedsakelig også derfor konsertene holdes hjemme hos folk, nemlig for å holde på den intime følelsen. Settingen blir på denne måten sår og skjør, privat og intim.

Selma Marie Pedersen Engeset, som var blant publikum under denne månedens konsert, forteller at det hemmelige aspektet ved Sofar Sounds var litt av grunnen til at hun valgte å melde seg på.


Jeg synes det er spennende at konsertene til Sofar holdes hemmelig. På denne måten trekker Sofar til seg et åpent og variert publikum. Det er også en veldig fin mulighet for artistene å få nådd ut til et større og mer variert publikum.

Intim konsertopplevelse
Alt som foregår på Sofar Sounds skal være aukustisk, som sammen med mobilforbud er en av grunnreglene til konseptet.
Borlaug forteller at artistene som spiller på Sofar Sounds blir skremt av intimiteten dette gir, men at dette samtidig er litt av grunnen til at de oppsøker konseptet. Nemlig utfordringen det gir å spille i et nedstrippet format for et publikum som sitter så nærme at de kan ta på deg.

De har kommet etterpå og sagt at de aldri har vært så nervøse før, selv om de har spilt for et mye større publikum og det er fordi at publikum på Sofar Sounds er helt stille. De holder helt kjeft, det er total konsentrasjon og de følger med på alt du gjør som artist. Da blir de så nervøse, nettopp fordi det ikke finnes noe å skjule seg bak. Det er deres kunst alene.

Sigurd Lamark, en av artistene som spilte denne kvelden mener at det er nettopp å ligge i grenseland til det litt for nære som gjør musikken hans bra.

Jeg digger intimitet, jeg liker det. Det kan bli flaut av og til at man ikke har noen mikrofon å gjemme seg bak, det blir jo nesten som å spille hjemme i sin egen stue. Det kan bli for mye av det gode, men jeg følte det var akkurat på grensen og da er det bra.

Sofar Sounds drives av til sammen fem frivillige og det hele foregår på hobbybasis.  Det går rundt ved hjelp av donasjoner under konsertene.