Bergens nye kultursenter?

Publisert:27. september 2016Oppdatert:12. desember 2017, 07:30
MYE KULTUR, INGEN ARENA: Kan Sentralbadet bli huset som gjør at Carte Blanche blir i Bergen? FOTO: Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

Sentralbadet kan bli Bergens nye kultursentrum, hvis Kulturdepartementer blir med på laget. 

Teatersjef i BIT Teatergarasjen, er redd for at de ikke skal klare å gjennomføre samfunnsoppdraget de har blitt gitt av staten, uten nye lokaler. FOTO: Thor:Brødreskift

Etter at Teatergarasjen ble revet i 2008, har Bergen Internasjonale Teater stått uten lokaler. Når leiekontrakten Carte Blanche har i de lokalene de holder til i nå, vurderer de å gå i dialog med andre byer. Nå har begge kulturaktørene muligens fått en tilholdsplass i det nedlagte Sentralbadet; om det finnes penger til det. 

 

– Da må vi flytte

 

Om prosjektet med å bygge om Sentralbadet ikke skulle gå gjennom, ser Tone Tjemsland, direktør i Carte Blanche ingen annen løsning enn at kompaniet må skifte ut Bergen som oppholdsby.

 

– Kontrakten går ut i årsskiftet 2018-19, og da er det ingen plan B. Da må vi flytte.

 

I fjor ble knivingen om det nedlagte Sentralbadet et hett tema. Etter å ha blitt øremerket som mulige lokaler for de lokalløse kulturinstitusjonene, la det forrige bystyret det plutselig ut for salg til høystbydende. 

 

– Det var jo ikke så mange dager det lå ute for salg, sier Tone Tjemsland, direktør i Carte Blanche.

 

 Hun tror likevel at det som fikk dem til å ombestemme seg var en slags folkebevegelse og den nåværende koalisjonen i bystyret som den gang satt i opposisjon.

 

– Kommentarfeltene i den perioden var hyggelig lesning. Vi fikk en følelse av at det er mange folk som er glade i BIT Teatergarasjen og Carte Blanche, og som vil at vi skal være her. 

 

Scenehuset Sentralbadet

 

Akkurat nå bearbeides et skisseprosjekt for hvordan Sentralbadet eventuelt skulle blitt til et scenehus for triangelet BIT Teatergarasjen, Den Nasjonale Scene og Carte Blanche. I skissen vil BIT Teatergarasjen bli tildelt to scener og et eksperimentrom, Carte Blanche to prøverom og Den Nasjonale Scene ville fått leie prøvestudioer. 

 

– Vi blir, gjennom hovedscene og Scene-2, den offentlige delen hvor forestillingene vises, og de andre får gode arbeidsrom i anlegget, vsier Sven Åge Birkeland, teatersjef i BIT Teatergarasjen.

 

Birkeland mener det er ekstra viktig at prosjektet går gjennom, ettersom de nå står husløs på sitt åttende år på grunn av det han omtaler som dårlig politisk håndverk. 

 

– Det investeres milliarder i kultur i Norge og det finnes alltid en by med et nytt kulturhus, men de fleste har ikke et kvalifisert innhold. I denne byen har vi innhold så det holder, men vi har ikke produksjons- og visningsfasiliteter etter at Teatergarasjen ble revet.

 

Dyrt prosjekt

 

Nå foregår forhandlingene mellom Bergen kommune og Kulturdepartementet om hvordan finansieringen av prosjektet skal foregå. 

 

– Det er et kostbart prosjekt som kommunen ikke kan bære alene, derfor har vi søkt midler fra den nasjonale kulturbyggordningen, sier Julie Andersland, byråd for klima, kultur og næring.

 

Hvis søknaden går gjennom, vil én tredjedel av de estimerte kostnadene i skisseprosjektet bli dekket. Dette vil bli klargjort i perioden etter at statbudsjettet for 2017 er blitt satt. Hun sier at det ikke er blitt gitt noen signaler enda, verken om det ene eller det andre.

 

– Vi har ambisjoner om å etablere dette huset, men det er gitt da at skisseprosjektet er gjennomførbart.

 

Viktig samfunnsoppdrag

 

– Det kommer jo med en regning, påpeker Birkeland.

 

Bergens Tidene har estimert en pris på ca 850-900 millioner kroner.

 

Likevel mener han at det er en investering Kulturdepartementet burde ta ettersom både BIT Teatergarasjen og Carte Blanche allerede mottar midler fra staten.

 

– Om vi er husløse for lenge, er vi ikke nødvendigvis i stand til å gjøre det samfunnsoppdraget som vi er gitt gjennom de bevilgningene vi får.

 

Utbyggingen av sentralbadet vil i følge Andersland mest sannsynlig vare lenger enn to år. Birkeland mener det er snakk om 3-4. BIT vil da ha stått 12 år som husløse.

 

Tjemsland understreker at det er viktig at prosjektet skal gå på skinner om ting skal fungere for Carte Blanche. Hun ser for seg at det vil stå ferdig i 2020. Da er de allerede to år på overtid med kontrakten.

 

– Men så lenge det er fremdrift, slik vi føler oss trygg på at det blir, så tåler vi alltids en mindre forsinkelse.

 

Lys fremtid?

 

Samtlige er positive til at prosjektet kommer til å gjennomføres.

 

– Jeg tror faktisk at sentralbadet har en realistisk sjangse til å bli realisert, sier Birkeland.

 

– Men det krever politisk mot. Nå har de lokale og fylkeskommunale myndighetene servet opp ballen. Nå håper vi at kulturministeren smasher den inn og sørger for at det skjer. Da er vi nesten der. Og vi må i gang ganske fort.