Rugby valgfag i skolen

Publisert:6. november 2015Oppdatert:17. november 2015, 15:21
Onsdag 4.november var det treningskamp mellom Sandviken RK og BSI

Kleppestø ungdomsskole har fått et noe uvanlig tilbud som valgfag, nemlig rugby. 

Trener Trude Olsen er fornøyd med innsatsen
Begge lagene samles etter kampen

Valgfaget ble startet i fjor av Trude Olsen, lærer ved Kleppestø ungdomsskole og tidligere landslagsspiller i rugby. – Vi skulle se hva vi hadde å tilby blant lærerne, så da kom forslaget at kanskje jeg skulle ta rugby, forteller Olsen. Det viste seg å være et populært tilbud blant elevene og de fikk inn over 50 forespørsler. Dermed har valgfaget nå blitt delt inn i to grupper, én for 8.klasse og én for 9. og 10.klasse.

 

Fått med seg tidligere elever

Onsdag 4.november var tre av elevene med for å spille treningskamp på Krohnsminde mot BSI. Resten av laget er tidligere elever som Olsen hadde undervisning for i fjor.

– Vi var ute og spilte rugby sånn innimellom og de syntes det var så kjekt. Så det var da jeg egentlig fant ut at når de sluttet i 10.klasse at vi kunne møtes en gang i uken og fortsette med rugbyen, forklarer Olsen. Foreløpig er de med og spiller for Sandviken RK, men de prøver å få i gang en klubb på Askøy. Rekrutteringen skjer via valgfaget på skolen.  

 

Hvorfor er miljøet så lite?

Rugbymiljøet i Bergen er ikke spesielt stort. Det finnes fire klubber her, Bergenhus og Fana har herrelag, mens BSI og Sandviken har damelag. Sporten er veldig sosial i forhold til andre idretter, så hvorfor er det ikke mer populært?

- Folk vet ikke hva det er, sier Olsen. Nå har det nettopp vært VM i England, de har fylt stadionene med 90.000 mennesker, kampene har vært utsolgt i et år og media har ikke sagt noe om det. De aller fleste nordmenn vil jeg si tror at rugby og amerikansk fotball er det samme og det er jo så langt i fra det samme som det går an å komme. Vi har prøvd nå i 12-13 år å opplyse de, så det er veldig greit at disse ungdommene kan hjelpe med det, sier hun.

 

Rekruttering av ungdom

Det er ofte fotball og håndball som har mye fokus i media, så det er kanskje ikke så rart at folk vet så lite om rugby. Men Elisabeth Berentzen, generalsekretær for Norges Rugbyforbund, forteller at dette prøver de å få gjort noe med. Gjennom Bergen RK har de startet et skoleprosjekt der de reiser rundt og besøker ulike skoler for å lære dem sporten. Det er kommet lignende skoleprosjekt også i Stavanger og Oslo, og NRF holder på å lage en ny strategiplan for de neste fire årene som omhandler hvordan de skal drive med utvikling. Olsen har noen klare meninger om hvordan man skal få rekruttert ungdommen.

– Hvis du skal nå de må du først og fremst komme der de er, forteller hun. Det er derfor jeg reiser ut på Kleppestø. De er ikke så gamle, så det er ikke så lett for dem å flytte på seg. Det å blande gutter og jenter er også ganske viktig. De synes det er kjekt å få gjøre ting sammen for det får de ikke i andre klubber, der blir de atskilt.

 

Håper på mer rugby

Jens Andersen og Benjamin Olsen Duesund er elever ved Kleppestø ungdomsskole. Begge har rugby som valgfag og de er enig om at det er et veldig gøy og bra tilbud.

– Jeg synes det er bra at vi får andre sporter enn fotball og håndball, sier Andersen. Guttene kunne tenke seg å spille rugby utenfor skolesammenheng og synes at tilbudet burde bli innført på andre ungdomsskoler. – Ja, jeg vil tror at det er mange som kommer til å velge det og det er mange andre som synes det er veldig gøy når de først får prøvd det. Og da er det flere som begynner med rugby, forklarer Duesund. – I fotball er det mest trening for beina, mens her får du trent de fleste armmusklene, legger Andersen til. Ravnanger ungdomsskole har også fått inn rugby valgfag som et tilbud.