LAN-party i vinden

Publisert:11. november 2015Oppdatert:12. desember 2017, 07:30
ØKNING: ByLAN har i år merket en markant stigning i deltakerantallet og syns årets arrangement var en stor suksess.

– Det er ikke en nerdeting lenger, det er blitt mainstream, mener spillforsker Kristine Jørgensen.

Kristine Jørgensen, spillforsker ved Universitetet i Bergen. Foto: Anja Charlotte Markussen

Siden 2001 har ByLAN blitt arrangert for unge og spillglade i Bergen. Etter 14 år i gamet kan de nå bekrefte at interessen for LAN de siste årene har økt markant.

–  Det begynner å bli noe alle typer ungdom liker, og vi merker at vi appellerer bredere enn før, forteller en fornøyd Jakob Breivik Grimstveit, presseansvarlig for ByLAN. 

I høst har nemlig datapartyet hatt over 1200 deltakere, en økning fra de ca 800 deltakerne som deltok på Bønes i fjor. De tror flytting til større hall og større interesse for arrangementet har vært viktige faktorer for at de har vokst.

– I den tiden så man typisk på dataspill som noe «nerden» drev på med.

– Vestlandshallen er et betraktelig hopp opp fra Bønes, i størrelse. Dette igjen bidro nok til at flere ble med. Vi hadde også et håp om 1100 påmeldte, men passerte 1200 i år, noe som er veldig positivt. Så vi merker en markant stigning og syns årets ByLan var en stor suksess.

Ikke lenger «nerdete»

Ifølge Wikipedia er et LAN-party et arrangement hvor ungdom samles med datamaskiner og hvor hovedmålet er å spille ulike typer dataspill. Betegnelsen går inn under samlebetegnelse datatreff, som er samlebetegnelsen for ulike typer arrangementer som har vokst opp gjennom tidene i datamiljøet i Norge.

I dag er datatreff og LAN-party blitt en populær aktivitet i høst- og påskeferie blant ungdom. På 90-tallet derimot var dette noe kun fåtall av ungdom holdt på med.

– I den tiden så man typisk på dataspill som noe «nerden» drev på med, så det ble forbundet med en «nerdekultur». Det var et i hovedsak et undergrunnsfenomen, og kommer ut av demoscene-kulturen fra 80- og 90-tallet, mener spillforsker Kristine Jørgensen ved Universitetet i Bergen.

Demoscenen er en betegnelse på en subkultur for kreativ bruk av datamaskin, med fokus på datamaskinen som medium, står det på Wikipedia. 

– Vi har allerede nå begynt å planlegge neste års ByLAN.

– Demoscenen er typisk kjent som en kjellerkultur eller gutteromskultur knyttet til programmering og eksperimenterte med datamaskiner, og de som var involvert i dette var i hovedsak selvlært. LAN kom ut av denne demoscene-kulturen og har bare vokst seg større og større. Det var på 90-tallet dagens kjente LAN-parties som The Gathering og Dreamhack ble veldig store.

– Dagens LAN-parties er ikke lenger knyttet til nerdekulturen på samme måte, men har blitt mye mer mainstream, noe som kan forklare hvorfor de har fått en ytterligere økning de siste årene.

Ønsker å vokse

Like etter ByLAN kunne Breivik Grimstveit bekrefte at suksessen fra årets arrangement i Vestlandshallen er noe de ønsker å følge opp.

– Vi har allerede nå begynt å planlegge neste års ByLAN. Men vi er en ren frivillig organisasjon, med noen få ildsjeler som vi er avhengig av å ha med oss. Så hvis noen ønsker å være med på laget, og mener de har de rette kvalifikasjonene så vil vi veldig gjerne oppfordre til å sende oss en melding på facebook eller på mail.

ByLAN har nemlig en ambisjon om å vokse seg større.

Håpet er at om 2-3 år så er det over 2000 deltakere, sier Breivik Grimstveit.