Holdt markering sammen

Publisert:15. november 2015Oppdatert:18. november 2015, 11:04

Sammen med Felles innvandrerråd arrangerte Den Franske Allianse i Bergen minnestund for å minnes ofrene i Paris og for å oppfordre til å stå sammen mot terror.

Klokken 14 hadde begge gruppene egentlig planlagt egne markeringer, men fant raskt ut at de heller ville ha en markering sammen. Det for å vise hvor viktig det er at man heller står sammen enn at man er hver for seg alene.

– Terrorisme har ingen tro og ingen grenser. Det handler om å stå sammen. Det er et felles ansvar å ta avstand fra terrorisme i dag, sa Nooshin Zaery, leder for islamsk dialog i Norge, i sin tale under markeringen.

Terror og samhold var de sentrale temaene i appellene fra begge grupperingene. Det ble holdt ett minutts stillhet i solidaritet til Paris, men Zaery ønsket også å få fram hvor viktig det er å bekjempe terror også andre steder enn bare Paris.

– Det er viktig for oss å være her, som er muslim. Jeg føler at vi må vise medfølelse og medmenneskelighet. Ikke kun bare for Paris, men for hele verdeng hvor terroren skjer. Det skjer over alt hver eneste dag, og det som har skjedd i Paris er selvfølgelig trist, men det er menneskeliv som går tapt hver eneste dag. Jeg syns vi egentlig burde ha en sånn markering hver eneste dag for hvert eneste menneske som mister livet på grunn av terrorisme.

– Å stå sammen betyr alt

Kjersti Fløttum, visekonsul for Frankrike i Bergen, fikk æren av å åpne minnestunden ved den blå steinen. Der talte hun både på norsk og på fransk, for de over hundre oppmøtte på torgallmenningen.

– Jeg syns det er fantastisk at det er så mange oppmøtte, også syns jeg det var veldig fint at Alliance Française, den franske foreningen, tok initivativ også ble det et arrangement felles med Felles innvandrerråd. Og det å stå sammen sånn, det betyr alt. Så det ble en samling om å stå sammen og det rørte meg veldig.

I talen valgte hun å appellere mest til de franske som hadde møtt opp. 

– Det jeg sa til de franske var at som visekonsul for Frankrike her, så er det viktig for meg å være her og vise min støtte, og vise solidaritet. og fortelle at alle tankene er med de som er direkte rammet, men også det hele franske folk. Og hele landet. 

– Jeg sa også at for å beskytte oss mot vold og voldsomhet, så må vi stå sammen. Jeg tror at noe av det viktigste er at vi tror på livet og at vi tror på menneskeheten. Også sa jeg at Paris skal fortsette å være lysets by, også at vi må forbli i tankene våre sammen med ofrene og de berørte, også må vi bruke et språk som inviterer til samhold og solidaritet med menneskene. 

En dempet stemning

Minnestunden varte i rundt en time, med også diverse musikk- og danseinnslag i tillegg til appeller. Det var musiker Haisam AL-abdi som uoffisielt ble konferansier av minnestunden, og også Stig Van Eijk tok turen for å stå sammen mot terror.

For flere oppmøtte franskmenn var det en sterk minnestund som ble arrangert. Etter de første appellantene fikk holdt sine appeller, ble den franske nasjonalsangen sunget av de oppmøtte. Stemningen ved den blå steinen var dempet, og det ble delt ut både klemmer og roser til de oppmøtte.

 – Den er veldig preget av terrorangrepet på mange vis. Nå har jeg hatt litt kontakt med franske venner i Frankrike, de er sjokkert selvfølgelig. Men de fleste snakker jo om dette at vi ikke må falle hen i frykten, vi må bare fortsette å leve og prøve å gjennomføre det vanlige livet vårt. Det er det som kan hjelpe, vi må ikke la oss fange av det terroristene selv ønsker, sa Fløttum. 

Hun forteller også at de franske vennene har snakket mye om stemningen i selve Paris, og at mange i Frankrike har lik holdning som vi så under terroren her i Norge.

– I går ble det lagt ut mange blomster, mange lys rundt omkring i Paris, og det er jo flere steder det har skjedd. Men ellers har jeg hørt at det er ganske stille i gatene. Det var jo lørdag i går, og nå er det søndag, så det kan jo ha noe med det å gjøre. Men det synes som de fleste ønsker å starte på mandag som en vanlig hverdag igjen.