Her er Facebooks nye funksjon

Publisert:12. november 2015Oppdatert:12. desember 2017, 07:31
NY FUNKSJON: Slik ser det ut når du for første gang trykker deg inn på funksjonen som skal gi deg beskjed om hvilke venner du har i nærheten av deg. Skjermdump: Anja Charlotte Markussen

Allerede i april kom nyheten om den nye funksjonen på Facebook. Nå er vennefunksjonen lansert i Norge.

Ove Skarå, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet

Alle som nylig har oppdatert mobilappen, kan nå i menyen helt til høyre i se en rosa sirker med navnet “venner i nærheten”. 

Trykker du deg inn på funksjonen, får du opp teksten “avtal treff med venner”. Videre må du godta at funksjonen bruker GPS på telefonen din, du må velge hvilke venner som skal få se deg og du må velge hvor lenge de skal få lov til å se deg. I tillegg kan du legge ved en liten kommentar.

Dette kan minne mye om Apples litt floppede “find my friends” applikasjonen som ble lansert i 2011. Det var en app som skulle la deg finne vennene dine i nærheten, for å lettere kunne treffes. Slik beskriver også Facebook sin nyeste funksjon som er integrert i mobilappen til Android og Iphone.

Ifølge har facebook vært inne på tanken om en slik funksjon siden 2012 og man kan spekulere i om inspirasjonen kanskje er hentet fra apple.

Frivillig å bruke tjenesten

Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, er i første omgang positiv til hvordan Facebook har lagt opp til at funksjonen skal fungere i forbindelse med personlige opplysninger.

– Denne tjenesten som nå er lansert, der må man ta et ganske aktivt valg og du selv må definere hvilke venner som skal få se hvor du er og hva du gjør. Så vi ser at du derfor i større grad har kontroll over tjenesten, og det er viktig at det er sånn. 

Skåra mener likevel at folk bør ha i mente at det er fort gjort å kanskje glemme hvem man har åpnet opp for tilgang til disse opplysningene om seg selv, når man først bruker funksjonen mye.

– Det å ha venner på Facebook kommer i forskjellig gradering. Noen er nære venner, andre er bekjente, og det er når man mister oversikten at det kan bli ubehagelig.

– Men det er et ansvar man tar selv. Det er frivillig å ta imot tjenesten. Og det er kanskje en tjeneste mange syns er fin å bruke. Det er helt klart et morsomt bruksområde som sosiale nettsted ønsker å utnytte, legger Skåra til. 

– En viss grunn til bekymring

Victor Melander i Spotlight PR, Facebooks PR-byrå i Norden, ønsker ikke å svare på spørsmål om formålet til Facebooks nyeste funksjon, men viser i steden til  i en mail til bymag.no.

Der forklarer produktsjef Andrea Vaccari funksjonen slik:

“If you turn on Nearby Friends, you’ll occasionally be notified when friends are nearby, so you can get in touch with them and meet up. For example, when you’re headed to the movies, Nearby Friends will let you know if friends are nearby so you can see the movie together or meet up afterward.”

Datatilsynet og Skåra mener en sånn overvåkning gir grunn til en viss bekymring.

– Det er en del diskusjoner allerede om spesielt voksne som følger med på barna sine og bruker slike tjenester til å overvåke dem. Her ligger verktøyet klart til voksne, men det kan også føre til uheldig bruk av tjenesten. Ikke bare mot barn og ungdom, men kanskje av voksne ektefeller, kjærester, og av arbeidsgivere.

Ønsker personopplysning til reklame

I tillegg er Skåra skeptisk til at Facebook skal få så mye tilgang til personopplysninger som man vil få gjennom en sånn funksjon.

– Facebook er en aktør som leverer sosiale nettjenester. Det er våre personlige opplysninger de er ute etter, for å kunne kjenne oss enda bedre for å kunne tilpasse reklame mer mot oss brukere. Med denne tjenesten kan Facebook se enda mer presist hvor vi er og ikke.

– I tillegg vil de kunne se mer nøyaktiv hvem vi definerer som nære relasjoner ved å se hvem vi møter og treffer og hvordan de da er definert. De vil kunne se hvem som går på kafe sammen og hvor de er. Ved å aktivere tjenesten, så aksepterer du også at Facebook får en logg med opplysninger om deg.