Dagen alle frykter er her!

Publisert:12. november 2015Oppdatert:17. november 2015, 11:41
ULYKKESDAG: Fredag og tallet 13 bringer begge med seg ulykke, sammen blir det dobbel ulykke.

Kalenderen viser fredag og 13 på samme tid, skal man holde seg hjemme? Eller er det trygt å gå ut på den beryktede fredag den 13.?

Den fryktede fredagen dukket opp som en kjent ulykkesdag på siste halvdel av 1800- tallet. Hvordan dagen har fått status som uheldig, er det ingen sikre kilder til, men det er flere teorier som kan gi oss en forklaring.

Fredag som ulykkesdag har størst rot i den kristne tradisjonen. Den mest kjente er langfredag, dagen da Jesus ble korsfestet. Men det skal også ha vært på en fredag at Eva fristet Adam med det forbudte eple. I tillegg skal både syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel ha skjedd denne dagen. Det kan også nevnes at det var fredagen Gud stoppet byggingen av Babels tårn.

Kombinasjonen av fredagen og tallet 13 gir dobbel ulykke

Det finnes en egen fobi for tallet 13 med navn Triskaidekafobi. Tallet 12 er ”perfekt”, det er symmetrisk og kan deles i to. Et døgn består av 12 timer dag, samt 12 timer natt. I et år finner vi også 12 måneder, ikke 13. I den gamle sivilisasjonen Babylonia gikk det ikke alltid opp med 12 måneder. Derfor la de til en ekstra måned noen år. Hver gang dette skjedde gikk alt galt, hele universet gikk av hengslene, og tallet fikk status som uhellbringende. Kombinasjonen av fredagen og tallet 13 gir altså dobbel ulykke.

Religiøse tradisjoner
Kristen tradisjon har mye å si om tallet 13. I påskefortellingen var det 13 personer til bords i Jesus siste måltid, før han ble forrådt av den 13. disippelen til bords, Judas. Noen sier også at Satan var Guds 13. engel.

Hinduismen mener også at tallet bringer ulykke. Det var ikke et godt tegn hvis man var 13 mennesker til stede i samme rom. Noe som ligner på den norrøne fortellingen om en fest i Valhall. 12 personer var invitert til fest, Loke, som ikke var en av gudene, snek seg med på festen som den 13. personen. Noe som førte til Balder sin død. Historien er opphav til myten om at dersom man var 13 til bords, ville en av personene ved bordet dø.

Overtro
I noen sammenhenger er tallet 13 blitt fjernet fra tallrekken, og tallet 14 har blitt forfremmet. Mange store flyselskaper, inkludert vårt eget SAS, har valgt å fjerne rad nummer 13. Flere hoteller har droppet rom 13, mens flere amerikanske høyhus har gått mer dristig til verks, og fjernet hele 13. etasje.

Verst ut kommer engelskmennene, som virkelig ikke liker denne dagen. Har man mange nye prosjekter på gang bør man, ifølge gammel overtro, ikke tenke tanken på å iverksette planene. Flere byer i England har fjernet husnummer 13 fra alle gatene.

Stor sjans for trafikkulykker
Det sies også at hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så har du Djevelens lykke hengende over deg. Jack the Ripper er kanskje et eksempel på at dette stemmer? Men på motsatt side er kanskje Nelson Mandela eksempelet på det motsatte?

Det er blitt gjort studier på fredag den 13, men alle er ikke enig.  I 1993 gjorde engelske forskere en grundig undersøkelse på om datoen hadde noen innvirkning på trafikken. Det ble registrert hvor mye trafikk det var på fredag den 13. samt fredagen uken før. Over flere år ble det innsamlet data og de konkluderte med at risikoen for å havne på sykehuset var 52 prosent høyere enn vanlig.

Risikoen for å havne på sykehuset var 52 prosent høyere enn vanlig

En mer moderne analyse gjort av DNB Skadeforsikring klarte ikke bevise en høyere prosent av bilbulking på ulykkesdagen. Analysen viser til flere trafikkulykker på fredager enn andre dager i uken. Det skyldes nok mer stressende helgehandlere, hytteturer og andre utflukter som hører helgen med.

Flere måter å fremprovosere ulykke på
Før du starter dagen bør du prøve å unngå å knuse et speil i dag, da kan du fort ende opp med syv års ulykke. Ser du en svart katt krysse gaten foran deg, da er det ingen vei tilbake. Og for all del, ikke gå under en stige.

Er du en av de som foretrekker å låse deg inne, og bli liggende i sengen på denne ulykkesbringende dagen? Da lider du kanskje av Paraskevidekatriafobi, en irrasjonell frykt og angst for fredag den 13. Da hjelper det heller ikke at det du leser nå er skrevet med 13 avsnitt.