En avgift utgått på dato

Publisert:8. oktober 2015Oppdatert:6. september 2018, 10:08
STRØMMETJENESTER: Antall plattformer man kan se serier og filmer på har vokst de siste årene. Loven om kringkastingsavgiften trenger en oppussing skal den overleve.

Kringkastingsavgiften har levd et godt liv i Norge, men dagens ungdom har helt andre behov enn lineærfjernsyn. Hvis ikke lisensen følger generasjonsskiftet kan oppslutningen snart ta slutt. 

I regjeringens forslag til statsbudsjett, ble det foreslått en liten økning i lisensavgiften. Norge har i en årrekke hatt en unik lisensordning som har hatt stor oppslutning blant befolkningen. Den gode oppslutningen kan det snart være slutt på. Flertallet av de som betaler lisensen i dag har vokst opp med lineær-tv, hvor kanaler og distributører bestemmer hva du skal se. Den kommende generasjonen med tv-tittere vokser opp med et helt annet utvalg.

Fjernsynshverdagen til nordmenn er ikke lenger det den var. Strømmetjenester har gitt publikum muligheten til å se hva de ønsker, akkurat når de ønsker det. Ulike plattformer gjør det mulig å se ting hvor som helst. Dette krever en helt ny tenkemåte for dem som lager fjernsyn. Dette bør regjeringen også se, og legge om lisensmodellen til en mer dagsaktuell modell.

NRK har vært god til å henge med i tiden. De har utviklet gode løsninger som fungerer til alle plattformer. Derfor kan man godt forstå kringkastingssjefen når han er misfornøyd med en økning i lisensen. For at NRK skal kunne fortsette å produsere god bredde til flere kanaler og plattformer, er de avhengig av en økonomi som legger til rette for dette.

Vi bør ikke være redd for å gjøre forandringer i Norge.

 

I Danmark forsto de konsekvensene av nye plattformer, og hva de kunne bety for kringkasteren. Derfor la de i 2007 om til en annen lisensmodell, en medielisens. Alle apparater som kan motta fjernsynssignaler, også gjennom Internett, ble pålagt avgift. Vi bør ikke være redd for å gjøre forandringer i Norge, for samfunnet rundt oss er hele tiden i endring, og det er viktig å følge utviklingen. En løsning som i Danmark kunne fungert perfekt i Norge.

Teknologiprodusenten Grundig lanserte nylig en ny flatskjerm uten fjernsynsmottaker. Elkjøp melder at kundene har etterlyst ett slikt apparat, som lar dem slippe unna lisensen. Ved å innføre en medielisens vil flere husstander måtte betale, og prisen kan senkes uten at NRK får mindre kroner på konto. Samtidig vil sikker inntekt hjelpe NRK til å gjøre langsiktige investeringer.

Skal vi i fremtiden ha en bred og uavhengig kringkaster er vi avhengig av forandringer. Skillet bør komme nå, mens den unge generasjonene fortsatt er ung. Kulturminister Thorhild Widvey har satt ned et utvalg som skal se på lisensordningen, så får vi se hva resultatet av det blir. Med det forslaget som nå ligger på bordet har regjeringen gitt seg selv bedre inntekter gjennom momsøkning, enn det NRK har fått via lisensøkning.