Den amerikanske sosialisten

Publisert:15. oktober 2015Oppdatert:6. september 2018, 10:08
Bernie Sanders kommer nok til å forbli en kuriositet i amerikansk politikk.

Det er over et år til neste presidentvalg i USA, men valgkampen er allerede godt i gang.

Det krever mye tid og arbeid å stable på bena en kampanje for å bli USAs neste president. I tillegg krever det også enorme ressurser. Derfor er ofte kandidatene til politiske verv i USA rike personer som kan bruke store summer av egen formue til å finansiere kampanjen. Dette har blitt særlig tydelig med forretningsmannen og TV-kjendisen Donald Trump sitt kandidatur. Han har blant annet sagt at han ikke trenger donasjoner fordi han har nok penger selv.

På Demokratisk side har Bernie Sanders sitt kandidatur bydd på en rekke overraskelser. Sanders er noe så sjeldent som en selverklært demokratisk sosialist i amerikansk politikk. Da han på våren annonserte at han kom til å forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat var det mange som avskrev ham som en ytterliggående kandidat uten noen sjans til å vinne Demokratenes nominasjon eller presidentvalget for den saks skyld.

Hillary Clinton har vært ansett som den forhåndsbestemte kandidaten som ingen kan røre. Men i det siste har kampanjen hennes slått sprekker. Hun sliter med å redegjøre for bruken av sin personlige epost i offentlig sammenheng da hun var utenriksminister. I tillegg har hun problemer med å fremstå som folkelig.

På samme måte som Trump har truffet en nerve på Republikansk side, virker det som Sanders nå har truffet noe på Demokratisk side. Det ble tydelig da Sanders trakk uventet mange på sine politiske valgmøter.

Sanders sin hovedsak er inntektsforskjeller. Han er også svært kritisk til måten valgkampen finansieres. I likhet med hva Barack Obama gjorde i sin første valgkamp, baserer Sanders seg på små individuelle donasjoner i stedet for store donasjoner fra politiske interesseorganisasjoner. Dette har fungert godt for kampanjen hans.

Sanders har også fått høyere oppslutning enn Clinton på meningsmålinger i statene New Hampshire og Iowa. Disse statene har spesiell status siden de er først ut i primærvalget. Men Clinton kan trøste seg med at hun fortsatt leder i nesten alle de resterende statene og på landsbasis.

Veien er nok fortsatt lang for en president Sanders. Selv om han har kommet mye lengre enn folk hadde trodd på forhånd, er det vanskelig å tro at det skal holde helt inn. På grunn av sine synspunkter har han vært en politisk outsider i sin karriere, først i kongressen og senere i senatet.

Om Sanders mot formodning skulle bli USAs neste president så vil han ikke få utrettet mye. Det politiske systemet i USA er laget for at det skal være vanskelig å vedta nye lover, så hans motstandere vil ha mange muligheter til å stikke kjepper i hjulene. Se bare på hvor vanskelig det har vært for Obama å samle støtte om sine forslag, og han har bare blitt anklaget for å være sosialist.

Sanders forblir nok en kuriositet i amerikansk politikk, et blaff av europeiske ideer i den ellers konservative amerikanske politiske virkeligheten.