Blandede følelser om statsbudsjettet

Publisert:8. oktober 2015Oppdatert:12. oktober 2015, 22:35
Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen håpet på forhånd på en studiestøtte som ville gjøre det mulig å være fulltidsstudent.

På Studentparlamentet og Velferdstingets statsbudsjettfrokost håpet de på flere studentboliger og økning i studiestøtten.

STUDENTBOLIER: Leder i Velferdstinget, Linnea Reitan Jensen, og styreleder i SiB, Tor Prestegard, håpet begge på en videre satsing på studentboliger. Foto: Jon Peder Horn Opsahl

I midtrommet på Studentsenteret hadde det samlet seg et tjuetalls stykker, mange med tilknytning til studentdemokratiet, for å spise frokost og følge NRKs direktesending fra Stortinget.

En av disse var leder for Studentparlamentet Johanne Vaagland som hadde disse forventningene før statsbudsjettet ble lagt frem.

– Vi håper alltid på at vi skal få flere studentboliger og så ønsker vi oss veldig økning i studiestøtten. Om vi får det er en annen sak, sier Vaagland.

Bolig og helse
Leder i Velferdstinget Linnea Reitan Jensen er enig i Vaagland om hva de ønsker fra statsbudsjettet

– Vi håper at studiestøtten blir økt og at det blir tildelt støtte til 3000 studentboliger i år, sier Reitan Jensen.

Styreleder i Studentsamskipnaden Tor Prestegard var også til stede og føyer seg til studentpolitkerne.

– For samskipnaden er det viktig at vi får mer støtte til å bygge studentboliger. Men det er jo andre viktige ting som for eksempel psykisk helse som kan komme inn i samskipnaden gjennom studentenes psykiske helsetjeneste, sier Prestegard.

Hør hele reportasjen her:

Økte utgifter for studenter
I forkant av framleggelsen hadde det vært flere lekkasjer om skattekutt og momsøkninger. Dette mener Prestegard kan påvirke studentene.

– Det er lagt frem momsøkninger på blant annet kultur og kollektivtransport og med mindre det kommer andre tilskudd som kompenserer for det så vil det føre til økte priser for studentene på kollektivtransport og kinobesøk for eksemel, sier Prestegard.

I følge Vaagland har kom det også positive nyheter fra lekkasjene.

– Vi har fått penger til Universitetsmuseet noe som betyr at vi kan fortsette oppussingen av det, sier Vaagland.

Jensen på talestolen
Imens Siv Jensen beveget seg mot Stortinget omringet av journalister gikk praten i midtrommet om løst og fast. Tidsvis stillnet lyden for å få med seg en kommentar fra politikerne.

Praten stopper når Siv Jensen går på talerstolen og kommunikasjonen reduseres til hvisking.

I sin tale forteller Jensen at de styrker studiefinansieringen og at det skal legges til rette for å bygge 2200 nye studentboliger.

Blandede følelser
Etter fremleggingen har Vaagland blandede følelser.

– Jeg er ikke helt fornøyd med den økningen i studiestøtten vi ser. Samtidig fortsetter regjeringa satsingen på utbygging av studentboliger, sier Vaagland.

Problemene med å bygge studentboliger i Bergen kan gjøre at vi kanskje ikke får merke så mye av satsingen.

– Vi fikk hundre av de 2200 i fjor. Vi får sikkert ikke flere siden SiB sitter på 500 de ikke har fått bygget. Så lenge det ikke er noen plan for å bygge de 500 kan vi ikke forvente flere, sier Vaagland.

Studentstøtten må bli betydelig større før Vaagland mener studentene kan være fornøyde.

– Vi vil ha en økning i studiestøtten til 1,5 G, som er grunnbeløpet i folketrygden. Det er det man trenger for å kunne være fulltidsstudent i dag.

Dyrere å leve
Reitan Jensen er heller ikke fornøyd med økningen i studiestøtten.

– 316 kroner i måneden utgjør veldig lite. Prisene økes, momsen på kollektivtransport og kultur økes, det blir dyrere å leve, sier Reitan Jensen

En utvidelse til 11 måneder støtte er viktig.

– I juni er det vanskelig å betale husleie. Mange studenter har eksamen i juni og da rekker man ikke å begynne på sommerjobb.

Hun er fornøyd med satsningen på studentboliger men ser at det er utfordringer som kan hindre Bergen i å få sin del av kaka.

– Det er vanskelig for oss å få bygge. Vi trenger en satsning fra kommunen, sier Reitan Jensen.

Prestegard sier SiB er fornøyd med satsningen på Studentboliger men savner andre tiltak.

– Ting vi skulle sett var ekstra tildelinger til studentenes psykiske helsetjeneste der vi har stort behov for å øke kapasiteten. Det er et ansvar jeg mener regjeringen kunne tatt gjennom statsbudsjettet.

Når det gjelder tildelingen av studentboliger ser Prestegard problemene Vaagland og Reitan Jensen nevner, men håper det kan bedre seg.

– Nå får vi forhåpentlig byggestart på nye prosjekter fra høsten og skal også begynne andre prosjekt neste år, så håper vi kunnskapsdepartementet ser det.

Vil forsøke å påvirke
Nå skal statsbudsjettet forhandles og studentparlamentet vil prøve å påvirke så best de kan.

– Vi skal legge press på støttepartiene i regjeringen, Venstre og KrF, og få de andre partiene med på laget, sier Vaagland.

Men hun har ikke så stor tro på endringer siden de store skattekuttene gjør at man må hente midler øremerket til studiestøtten, noe som kan bli en stor utgift.

VT er også klar for å påvike.

– Vi må nok stole på de vi har i Oslo. Vi kommer til å jobbe sammen med Norsk Studentorganisasjon og Velferdstinget i Oslo og Akershus, sier Reitan Jensen.

Denne reportasjen ble opprinnelig produsert for Studentradioen i Bergen.