Motvind for bergensidretten

Publisert:9. september 2015Oppdatert:13. september 2015, 23:12
Slåtthaug kunstisbane var ett av anleggene som opprinnelig var en del av Bergen kommunes idrettsplan frem til 2019.

Først ble planlagte idrettsanlegg for over 400 millioner satt på vent, så ble utbedringen av Stemmemyren også utsatt på ubestemt tid. Slettebakken ligger fortsatt i grus. Det er krevende tider for idretten i Bergen.

I slutten av august ble det klart at listen over idrettsanlegg som var med i Bergen kommunes idrettsplan frem til 2019, ble satt på vent. Og noen dager senere kom nyheten om at forbedringene av Stemmemyren, som var i kommunens budsjett for 2015, ble utsatt på ubestemt tid – og det kun to måneder før arbeidet opprinnelig skulle starte.

– De frivillige mister tilliten

Odd Løvset, redaktør for nettstedet Hordalandsfotball, følger breddefotballen i Bergen tettere enn de fleste. I likhet med mange andre er han frustrert over situasjonen.

–  Mange idrettslag har år etter år fått lovnader om opprustning og nye anlegg. Dette gjelder ikke bare fotballen, men den frivillige idretten generelt. Problemet med løftebruddene er at de mange tusen frivillige i idretten mister tilliten til politikerne og systemet. Folk bidrar med enormt mye tid til idrettslagene og klubbene ville ikke hatt mulighet til å opprettholde den aktiviteten de har i dag uten den innsatsen, sier han.

Løvset er ofte på besøk hos mange av breddefotballklubbene i Bergen, og får stadig vekk se konsekvensene av den vanskelige anleggssituasjonen.

– Jeg merker dessverre at noen klubber dør litt på rot, ettersom fasilitetene ikke holder stand. Et eksempel på dette er Trane (som opprinnelig holder til ved Slettebakken, Journ. Anm). Man har også spillere og foresatte som velger bort den lokale klubben til fordel for de med bedre bane og andre fasiliteter, noe som gir enkelte klubber et stort problem.

Bergenspolitikere fra både venstre- og høyresiden har tidligere i år uttalt til BT at kommunens vanskelige økonomiske situasjon vil gjøre det vanskelig å bruke mye midler på nye idrettsanlegg. Løvset er usikker om et politisk maktskifte i Bergen kan føre til lysere tider for idretten:

– Signalene som har kommet fra flere partier gir grunn til pessimisme på idrettens vegne. Men med tanke på hva de sittende Byrådspartiene har lovet, så tenker jeg at det ikke kan bli så veldig mye verre.

– Klarere profil og bedre organisering 

Hans Dankertsen, daglig leder i Fana IL, er også helt klar på at idretten i Bergen ikke blir prioritert. – I forrige uke arrangerte Hordaland Idrettskrets et åpent møte om anleggsutvikling og tilrettelegging for idrett og fysisk aktivitet i skolen. Her stilte Høyre med sin kandidat nr. 72 på valglisten, og det gir meg et klart signal på at idrett ikke står høyt på deres agenda.

– Jeg tror at dersom det blir et byrådsskifte vil idretten få en klarere profil og en bedre organisering enn den har i dag, mener Dankertsen.

Stormoen og Schelderup

Idrettsbyråd i Bergen, Helge Stormoen (FrP), er ikke enig i at idretten i Bergen har blitt nedprioritert. - Bergen kommune er i en situasjon med sviktende skatteinntekter, en stor utbygging og rehabilitering av skolebygg. Bergen kommune har gjort mye for idretten og å påstå at idretten ikke er prioritert blir feil. Nå har også Arbeiderpartiets Haralds Schjelderup ved flere anledninger sagt at han ikke kan love mer penger til idrettsformål selv om han skulle bli byrådsleder.

Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup mener likevel at et maktskifte i Bergen ville gi bedre vilkår for idretten i Bergen.

– Vi skal klare å bygge noen nye idrettsanlegg i en krevende økonomisk situasjon. Den største forskjellen idretten i Bergen vil merke om vi får makten er at vi vil styrke hverdagsidretten og reversere flere av kuttene og merarbeidet som byrådet har pålagt idrettslagene, uttaler Schjelderup til Bymagasinet.