De unge krever forandring

Publisert:10. september 2015Oppdatert:6. september 2018, 10:08

De unge i Bergen ønsker nye løsninger på de store utfordringene etter tolv år med borgerlig styre.

På Unge Høyres skolevalgvake i Bergen tirsdag var det stor skuffelse. Høyre gjorde sitt dårligste skolevalg i Bergen siden 1999, og Arbeiderpartiet slo sin borgerlige konkurrent for første gang på 20 år. Høyre-leder Erna Solberg uttalte etter resultatene var klare at: «Jeg er sikker på at vi får et akseptabelt resultat på mandag». Skal vi tro resultatene i skolevalget, kan Erna bli nødt til å akseptere nederlaget.

Men så er det nå en gang slik at de unge stemmene ofte modereres i det endelige valgresultatet. Generasjonskløften kan derfor være nettopp grunnen til at Erna og co. faktisk har en sjanse. Skoledebattene har nettopp vært preget av problemer unge opplever i hverdagen. Ikke bare har det vært mye snakk om psykisk helse, ettersom nesten halvparten av ungdommer sliter med psykiske plager, men også om de store krisene som rammer samfunnet vårt, og som unge mennesker må ta regningen for om noen år. Mange unge har vært oppriktig interessert i å få med seg hva de ulike partiene sine løsninger er, og ut i fra resultatene kan man gå ut ifra at venstresiden har vært bedre til å tilby løsninger enn høyresiden.

Særlig talende er talende for FrP, som gjør sitt dårligste skolevalg noensinne med. I 2009 sto Christoffer Thomsen fra FpU og ropte «Når FrP kommer til makten skal det flyte sprit og bensin i gatene», til stormende applaus fra publikum. Seks år seinere er folk lei av sprit og billig bensin.

Ungdommer frykter oljekrisen og de høye tallene på ungdomsledighet. De føler presset fra samfunnet om å være best i alt, uten å ha tid til det. Unge i dag vokser opp med at klimakrisen er en realitet, ikke en diffus ting som kommer om noen år. Og flyktningestrømmen til Europa er for mange unge ikke et spørsmål om hvor mange skal vi ta, men hvordan vi best kan integrere de vi skal ta i mot for å kunne ta imot flere.

Høyre har sittet med makten i byrådet i tolv år, i fylkestinget i tolv år, og i regjeringen i to år. Argumentet «Jammen, bare fire år til, da skal du se» treffer ikke ungdommer som ser behovet for en ny kurs, og de ungdommene er det helt tydelig et stort flertall av både i Bergen, Hordaland og Norge.

Om høyresiden likevel vinner valget på mandag, er landets unge en gruppe som har sagt tydelig ifra hva de mener, og hva de ønsker. Det er ikke noe som skal kimses av.

 

Anne Sofie Bergvall er vara til bystyret for Bergen SV, og har sittet i skoledebatter i Hordaland.